Tervetuloa orkideaharrastuksen pariin Catasetum pileatum Tervetuloa orkideaharrastuksen pariin Prosthechea vitellina Tervetuloa orkideaharrastuksen pariin Vanda risteymä Tervetuloa orkideaharrastuksen pariin Masdevallia coccinea Tervetuloa orkideaharrastuksen pariin Chysis bractescens Tervetuloa orkideaharrastuksen pariin Dendrobium thyrsiflorum Tervetuloa orkideaharrastuksen pariin Cypripedium reginae

Suomen orkideayhdistys ry

Finlands orkidéförening rf

Yli kuusikymmentävuotias yhdistyksemme on orkideaharrastajien välinen yhdysside, joka levittää tietoa trooppisista orkideoista ja kotimaisista kämmeköistä. Yhdistyksen upea Orkidealehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Järjestämme kokouksia, näyttelyitä, retkiä ja orkideoiden yhteistilauksia. Jäseniämme on eri puolella Suomea noin 700.

Tervetuloa jäseneksi

Onko sinulla orkideoita ikkunalaudallasi ja haluat tietää niistä enemmän? Pelkkä kiinnostus orkideoihin on hyvä syy tulla mukaan oppimaan meidän muiden mukana. Eikä sinun todellakaan tarvitse olla mikään orkideaguru. Liity siis Suomen Orkideayhdistykseen! Orkidealehden sisältävä jäsenmaksu on 38 euroa. Maksu onnistuu helposti yhdistyksen verkkokaupassa. LAHJAVIHJE: merkitse lahjan saajan nimi, osoite, puhelin ja sähköposti tilauskommentteihin.

OTA YHTEYTTÄ
TEE OSOITTEENMUUTOS

Perhosorkidean hoito

Olet varmaankin ainakin joskus hankkinut tai saanut lahjaksi perhosorkidean, joka on nykyisin yleisimmin kaupoista saatavilla oleva orkidea.  Nimettömät myynnissä olevat perhosorkideat ovat kaikki helppoon kotikasvatukseen jalostettuja useamman lajin risteymiä eli hybridejä. Niitä kutsutaan myös perhoskämmeköiksi ja ne edustavat orkideasukua, jonka tieteellinen nimi on Phalaenopsis. Perhosorkidea kukkii runsaasti, pitkään ja aina uudelleen kun huomioi muutaman hoitovaatimuksen. Lue hoidosta  tästä linkistä. 

Orkideatietoa tiivistäen

Mitä haastavampaan lajiin tartut, sitä pienempi on pelivara hoidon suhteen. Näistä ohjeista saat hyvän käsityksen siitä mitä kaikkea voi kasvattaja joutua ottamaan huomioon ja mistä orkideaharrastuksessa ja orkideoiden kasvatuksessa on kysymys. Onneksi lajikirjo on niin suuri, että jokaisen kodin yksilöllisiin oloihin löytyy varmasti joukko siellä viihtyviä lajeja.

Katso myös ylämenusta kohta orkideatietoa

 

 

Laajenna harrastusta

Miksi tyytyä tavanomaiseen kun orkidealajeja on maailmassa 28 000? Harrastuksen ydin on löytää omalle kasville oikea hoito oli sen alkuperäinen kasvupaikka sitten vuoristossa, napapiirillä tai sademetsässä. Orkidealehden  kuukauden orkidea-sarjassa on vuosien aikana julkaistu yli sadan orkidean hoito-ohjeet. Kaikki ohjeet on testattu Suomen oloissa yhdistyksen omien jäsenten toimesta.  Näillä ohjeilla pääset alkuun ja loppu onkin sitten soveltamista ja kokemuksista oppimista. Yhdistyksen jäsenet vastaavat mielellään kysymyksiisi, nopeiten Facebookissa.

Orkidealehti 3-4/2022

Kesämme yllättää aina: pitkät ja valoisat päivät saavat luonnon kukoistamaan sellaisella vauhdilla, ettei perässä tahdo pysyä.

Maamme luonto on runsas ja antelias orkideaharrastajallekin. Kämmekkämme ovat toki vaatimattomampia kuin tropiikin runsaudessa kasvavat sukulaisensa. Mutta kiehtovia ne ovat – kunhan malttaa kaikessa rauhassa ja avoimin aistein niitä lähestyä. Kesäterveisiä saamme Iso-Syötteeltä, Lofooteilta, Lapin käsivarresta, mutta aivan asutuksen keskelläkin on otollisia kasvupaikkoja, joihin pääsee vaikkapa raitiovaunulla tai bussilla.

Koronan hiukan laannuttua kävimme bussiretkellä Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa ihailemassa Janne Ahon tarmokkaan uudistustyön tuloksia. Hänen kunnianhimoisena tavoitteenaan on tuoda orkideoita näyttävästi esille luonnonmukaisia oloja jäljitellen. Ja tulokset näkyvät jo upeasti. Kannattaa käydä katsomassa!

Esittelemme myös ison joukon Phragmipedium- suvun lajeja ja risteymiä, jotka ilahduttavat meitä pitkän talvemme aikana kotiemme ikkunoilla ja lasikoissa.

Jäsenillat Helsingissä

Tiistaina 11. lokakuuta Aku Hämäri esitteli Pavunvarren tuotevalikoimaa orkideankasvatuksen näkökulmasta.
– Kasvuteltat, valaisimet, lannoitteet, tekniset apuvälineet…
Luento on videoitu ja sen voi katsoa tästä linkistä

Tiistaina 8. marraskuuta Elina Somervuori kertoo pikkuperhosten kasvatuksesta

 

Jäsenillat järjestetään osoitteessa Lönnrotinkatu 32 B joka kuukauden toisena tiistaina klo 18.30. Paikalle voi tulla jo kuudelta. Jäsenet voivat tuoda myyntiin omia kasvejaan ja esitellä kukkivia orkideoitaan.  .

Jäseniltojen aiempia videotallenteita voit katsella täältä. Muut luennot ovat katseltavissa kohdassa muita videoita

 

 

Jäsenkoru

Upea Orkideayhdistykselle suunniteltu hopeinen jäsenkoru on myynnissä verkkokaupassa. Varastossa on tällä hetkellä saatavilla kuitenkin vain pienempää mallia.