Rekisteröitymisohje / Rekisteriseloste ja henkilötietojen käyttäminen
A A A
lokakuu 14, 2017

Kopf on ihan jees, saksalaista peruskauraa, olen tyytyväinen. Pikkulasikko ilman tuuletinta onnistuu ihan hyvin, huomioitava ilmanvaihto pari cm kansi raolleen, isommassa lootassa voi olla raot ylä ja alareunassa, em home ja mustamätä vaanii. Aurinko grillaa suljetun astian hetkessä, kun lämpö toisella reunalla nousee, myös ilmankierto kasvaa kun tuuletusrako on auki. Kuvat lieriö 3kpl sisällä ollut 3v Epidendrum centropetalum syn Oerstedella centradenia. keväällä alustan vaihdossa irronneet jakopalat auki leikattu ja kinnitetty pullo 2kuvaa 2Paphi maudiae Femma, ryhmäkuva pyytämättä ja yllätyksenä tulleista jakopaloista joista tuli teho- ja karanteeniosasto täyteen, babyt lämpömatolla, Ruukutarhurin vinkin mukaan dendrot hautomassa nuppuja jäähyboksissa, loppukevennys.

kesäkuu 11, 2010

Täytyy miettiä tätä juttua. Huomasin, että Kopf Orchideen myy isoa valikoimaa minikasveja melko kohtuulliseen hintaan. Sieltä mieleisiäni voisivat olla vaikka Pleurothallis costaricensis, Cadetia taylorii, Ceratostylis philippinensis, Bulbophyllum bicolor, Phymatidium falcifolium, Bulbophyllum odoratissimum, Epidendrum difforme, Pleurothallis aff. endotrachys… Näin ensi silmäyksellä nuo olisivat pienikokoisia ja niillä olisi samantyyppiset kasvuvaatimukset, eivät vaatisi erityisen paljon valoakaan. Esimerkiksi Maxillariat ja Dendrochilumit vaikuttaisivat olevan sen suhteen vaativampia. Ajattelin siis tosiaa ihan pikkuista lootaa, johon ennestään tuntemani orkidealajit ovat varmastikin liian suuria.

helmikuu 6, 2011

Olen kokeillut vastaavaa pienen akvaarion kanssa, mutta ongelmaksi muodostui heti home, koska ei ollut tuuletinta joka olisi kierrättänyt ilmaa. Heti hankittuani pienen tuulettimen, tilanne muuttui ja kasvit alkoivat viihtyä.
Tuollaisessa pienessä lasikossa viihtyviä oman kokemuksen mukaan ovat:
Pienet Phalaenopsikset (parishii, celebensis ja kukkakaupoista saatavat hybridit), Cattleya cernua, jotkut pienikokoiset Bulbophyllumit saattaisivat viihtyä tuollaisissa olosuhteissa sekä jotkut lämpimässä viihtyvät pienikokoiset Paphiopedilumit ja jotkut Cattleya-hybridit.

kesäkuu 11, 2010

En päässyt viime vuonna edes orkideanäyttelyyn, joten nyt iski into suunnitella ihan pikkuinen karvalakkimallin minilasikko (Ikean Socker, HalpaHallin kasvihuone-lasitalo tai vastaava kynttilälyhtyä muistuttava viritys), johon mahtuisi hiukan maisemointia ja kosteutta haihduttavaa materiaalia ja 3-5 minikasvia ja jonka päälle tulisi pimeänä vuodenaikana lamppu mutta jossa ei olisi mitään tekniikkaa vaan vain lasi raollaan. Kasvien pitäisi olla lähes tasalämmössä ja vaatimattomassa valossa viihtyviä, keskenään erilaisia, korkeintaan 15 cm korkeita/leveitä kukkineenkin ja mielellään sellaisia, jotka kukkivat helposti, eivät kasva mahdottoman nopeasti ja kukat saisivat olla sellaiset että ne näkee ilman suurennuslasia. Olisiko jollain suosituksia helpoista minikasveista tai linkki sivustolle, josta näitä voisi kätevästi tutkia? Tarhojen sivuilla ei oikein ole hakuehtoja ja lämpötilasuosituksetkin vaikuttavat aika epäluotettavilta. MInulla on kyllä kotona orkideaensyklopedia, josta löytää hyvin tietoja, kun vain tietää mitä etsii. Ja Orkidealehdessä 2/2009 on joitain kasveja. Keväällä projekti ehkä saattaisi toteutua…

maaliskuu 15, 2016

Lasikko saapui. Kuvassa juuri tullut ja nostettu autosta ulos. Liukuovet “paketissa” lasikon päällä. Päädyissä on tuollaiset kulmaprofiilikannakkeet, joiden varaan laitan alumiiniset tangot. Niitä voi siirrellä syvyyssuunnassa tarpeen mukaan ja laittaa kasveja roikkumaan.
Meillä on 100 x 60 -kokoinen pöytä, jonka päälle tämä istuu tarkasti. Valaistus ja tuuletin täytyy hankkia erikseen.
Mistä olisi hyvä kysellä tuulettimia, kierrätyskeskuksesta vai muualta?
Harilla olikin tähän valaistukseen tarjolla ratkaisu (sitten kun palaat Suomeen), joka kovasti kiinnostaa.
Nyt riittää puuhaa suunnitella ja rakennella sisustaa

maaliskuu 15, 2016

Hari sanoi
Noin suoralta kädeltä sanoisin, että tuon valaisimen 11 watin teho ei ole kaappiisi riittävä. Ledien teho per watti tosin vaihtelee merkittävästi ja spektrin sopivuus sekoittaa kuvaa entisestään puoleen tai toiseen.Mietin ensin vakiomittaisia led-paneeleja, mutta kaappisi koko on hieman hankala. Paneelit joko roikkuvat päädyistä 10 senttiä yli tai pienempänä niiden valoteho ei riitä. Esim. tällainen: 120 x 60, Warmweiss, mit Trafo, 60 wattia.
Minulla olisi sinulle toinenkin ratkaisu, jos maltat odottaa kesäkuulle kun olen Suomessa. Sen hinta olisi 120 euroa, valomäärä hieman suurempi, mutta kulutus 30W.
Kiitos vastauksesta.
Saan kaapin touko-kesäkuun vaihteessa, joten voin kyllä oikein hyvin odottaa kesäkuulle. Olisin kovin kiinnostunut tuosta toisesta ratkaisusta. Voitko lähettää viestiä, kun palaat Suomeen?

Noin suoralta kädeltä sanoisin, että tuon valaisimen 11 watin teho ei ole kaappiisi riittävä. Ledien teho per watti tosin vaihtelee merkittävästi ja spektrin sopivuus sekoittaa kuvaa entisestään puoleen tai toiseen.
Mietin ensin vakiomittaisia led-paneeleja, mutta kaappisi koko on hieman hankala. Paneelit joko roikkuvat päädyistä 10 senttiä yli tai pienempänä niiden valoteho ei riitä. Esim. tällainen: 120 x 60, Warmweiss, mit Trafo, 60 wattia.
Minulla olisi sinulle toinenkin ratkaisu, jos maltat odottaa kesäkuulle kun olen Suomessa. Sen hinta olisi 120 euroa, valomäärä hieman suurempi, mutta kulutus 30W.

maaliskuu 15, 2016

Olen aikeissa teettää orkideakaapin 100 x 60 x 90 cm. Etuseinään tulee liukuovet. Päätyjen yläosaan liimataan päädyn levyiset kannakeet, joiden varaan voi laittaa pituussuuntaan tangon tai pari, mistä voi laittaa roikkumaan kasveja.
Valot, tuulettimet ja mittarit joudun kuitenkin hankkimaan muualta. Katselin mm. tällaisia lamppuja http://www.akvaterra.eu/produc…..ts_id=2307
Onko hyviä vinkkejä, mistä ja millaiset kannattaisi hankkia? Mikä olisi riittävä valaistus?

Hari sanoi
Mittoja ajatellen tuohon sopisi päälle kaksi 40×40 led-paneelia rinnakkain, mutta tuota kokoa ei taida saada kuin Alibabasta (2 x 40 Wattia). Toinen vaihtoehto voisi olla 20 x 500 UHOP-paneeli 60W http://www.dusk.se/belysning.htmNoin 80 wattia loisteputkia käy myös, jos löytyy sopiva pituus. Värisävyllä ei ole suurta merkitystä, koska nämä tulevat huonetiloihin – se mikä silmää miellyttää.
Ilman kierrosta pitää huolehtia. Tarvitset esimerkiksi 1 – 2 (käytettyä?) tietokonetuuletinta (isommat ovat hiljaisempia) ja niille 6 – 12 voltin muuntajan. Kun kohdistat tuulettimen alaspäin vesilautaseen, tulee samalla hoidettua ilmankosteus.
Kaastelun voi hoitaa ainakin alkuun käsisumuttimella ja ehkä myöhemmin sitten automatisoiden pumpulla ja suuttimilla. Loppu onkin sitten sisustamista ja oikeiden paikkojen löytämistä kasveille.
Kiitos vastauksesta!
Tilasin tuon UHOP-panenin Ruotsista. Nyt yritän löytää esim. viiniköynnöksen tai kelopuun oksaa, kovin ovat kortilla ainakin itiksen eläinkaupoissa, ehkä löydän metsästä paremmin ☺ Tämä kaapin rakentaminen on melko hidasta hommaa, mut onneksi sain Harin vastauksesta apua ja myös nuo orkideasivuston videot ovat hyviä perusasioiden oppimisessa.
Lisää saa antaa neuvoja ja niksejä, kiitos etukäteen!

Mittoja ajatellen tuohon sopisi päälle kaksi 40×40 led-paneelia rinnakkain, mutta tuota kokoa ei taida saada kuin Alibabasta (2 x 40 Wattia). Toinen vaihtoehto voisi olla 20 x 500 UHOP-paneeli 60W http://www.dusk.se/belysning.htm
Noin 80 wattia loisteputkia käy myös, jos löytyy sopiva pituus. Värisävyllä ei ole suurta merkitystä, koska nämä tulevat huonetiloihin – se mikä silmää miellyttää.
Ilman kierrosta pitää huolehtia. Tarvitset esimerkiksi 1 – 2 (käytettyä?) tietokonetuuletinta (isommat ovat hiljaisempia) ja niille 6 – 12 voltin muuntajan. Kun kohdistat tuulettimen alaspäin vesilautaseen, tulee samalla hoidettua ilmankosteus.
Kaastelun voi hoitaa ainakin alkuun käsisumuttimella ja ehkä myöhemmin sitten automatisoiden pumpulla ja suuttimilla. Loppu onkin sitten sisustamista ja oikeiden paikkojen löytämistä kasveille.

Olen rakentamassa Orkideakaappia terassikasvihuoneesta, joka on kuvassa (nyttemin jo sisällä :), mitat L80, S40, K115, voinko saada neuvoja, mikä ja mistä valaistus, joka olisi kasveille ja omille silmille hyvä? Led- ja loisteputkivalaistus ehkä? Kaikki muutkin ohjeet ja vinkit tuuletuksen, kosteuden, ym. suhteen tervetulleita ja mistä tarvikkeita voi ostaa, olisi hyvä saada tietää, kiitos.

helmikuu 7, 2011

Mukana suihkulähteen äärellä on pieni bromelia ja valkoinen pitsilehti, joka saa kasvaa osittain vesiaiheen reunalle. Seinällä on kolme miniorkideaa: Holcoglossum flavescens, Leptotes bicolor, Scaphyglottis prolifera. Alas on tulossa Masdevallia nidifica. Pohjalla ovat myös Coelogyne nitida, Gomesa radicans, Dendrochilum wenzellii, Brassavola nodosa, Bulbophyllum Elizabeth Ann Buckleberry, Miltonia Queen Ann, Miltonia Angela Barker. Tämä porukka saa sitten seurustella keskenään hyvissä olosuhteissa. Lasikkoprojekti on nyt jo hyvällä mallilla, ja olen nappaillut hyviä vinkkejä sieltä täältä, jotta sain itselleni mieluisan ja oloihini sopivan orkidealasikon.

helmikuu 7, 2011

Kasvit ovat paikoillaan lekasora-alustaan upotetuissa muovimukeissaan. Kokonaisuus näyttää siistiltä ja toimivalta. Kosteus lasikossa nousee n. 80-90 % vesiputouksen ja tuulettimen yhteistoiminnasta. Laitteet on kytketty ajastimiin. Tarpeen tullen voi kasvien paikkoja siirtää ja nostaa ruukkuineen ylös kastelua varten. Orkidearuukut ovat toisten samankokoisten sisällä. Lekasoraa voi kastella ja suihkutella lisäkosteuden aikaan saamiseksi. Kovin suurta määrää kasveja ei lasikkoon mene, vaan se on olohuoneessa mukavana silmänilona ja “paratiisina” sinne valituille pikkuorkideoille.

helmikuu 7, 2011

Orkidealasikon rakentelu jatkui. Oikealla seinällä on vihreä, muovilla päällystetty metalliverkko, johon tulee palikkakasveja. Ylhäällä, suoraan vesiputouksen yläpuolella on neljän rautalangan varassa hiljainen tietokonetuuletin. Lasilevyn päällä, neljän n. 1 cm paksuisten jalkojen päällä lepää 30 x 30 cm UHOP-ledvalokenno. Kasvit ovat tuloillaan.

helmikuu 7, 2011

Orkidealasikko rakentuu. Ensin alle kuplamuovia suojaamaan lasipohjaa, suihkulähde korokkeelle, tulevat päällismuoviruukut pohjalle. Sitten täytin pohjan huuhdotulla lekasoralla aivan ruukkujen reunaan asti. Näin ne pysyvät tukevasti paikoillaan, samankokoiset orkidearuukut kasveineen tulevat sisälle. Orkideat voi nostaa kastelun ajaksi pois ja sujauttaa takaisin. Ruukut eivät näin näy päällepäin, vaan uppoavat mukavasti pohjasoraan.
Suurin käyttäjämäärä: 80
Käyttäjiä juuri nyt:
1 Vieras(ta)
Tämän sivun lukijoita nyt:
1 Vieras(ta)
Aktiivisimmat käyttäjät:
Olivia: 441
aLycaste: 222
orkideajohan: 188
s.sipuli: 115
Catasetum: 103
Sirkeli: 100
ruukkutarhuri: 98
Teenjuoja: 93
Andrea: 59
MaNi: 52
Uusimmat käyttäjät:
satu.lindberg
marko67
timo.maattaneni
tebesio1
Kimmo Kaunonen
tir2
Heli Kotiranta
Tuula Alcenius
salmela
ristopn
Tilastot:
Ryhmät: 1
Aihealueita: 28
Otsikoita: 343
Viestejä: 2789
Käyttäjätilastot:
Vieraskirjottajia: 97
Käyttäjiä: 149
Moderaattoreita: 1
Ylläpitäjiä: 1
Ylläpitäjiä: Ylläpito
Moderaattoreita: wphuolto