Rekisteröitymisohje / Rekisteriseloste ja henkilötietojen käyttäminen
Tutustu myös yhdistyksen Facebook-sivuun sekä yhdistyksen avoimeen keskusteluryhmään Facebookissa
A A A
Jatkoa Paphinia herreran tarinaan. Uusi kukkavana kasvatti neljä nuppua. Samalla kasvin kaksi ainoata lehteä alkoi kuivua.
kuva otettu 29.5 Nuput kasvoivat valtavan isoiksi ja samalla imivät voimaa lehdistä. Kaksi kukkaa avautui 5.6 Kukat ovat todella kauniit, melkein puhtaan valkoiset.
6.6 avautivat toiset kaksi kukkasta. Lehdet siinä vaiheessa jo roikkuivat. Kasvin pelastamiseksi kukkavana katkaistiin ja laitettiin maljakkoon. Lehdet poistettiin, bulbi on täysin keskenkasvuinen ja sille ripoteltiin kanelia. Nyt vain toivotaan että kasvi jotenkin toipuisi.
Kukat ovat todella isot, halkaisijaltaan noin 18 cm.

Onpa sääli. Olen kerran saanut tämän kukkimaan, sitten kuolo korjasi. Terälehdet ovat hyvin, hyvin ohuita ja herkän tuntuisia. Nyt on toinen yritys meneillään, mutta kukkavartta ei vielä näy.
Kasvi tarvitsee 70-90% ilmankosteuden, eikä kasvualusta saa kuivahtaa. Valoa ei tarvita paljon. (Tämä nettiviisautta)

Jatkoa edelliseen kirjoitukseen. Paphinia herreran nuppuvana kasvoi ja nuppuja oli tulossa 7 kpl. Kaikki näytti hyvältä, en tosi uskonut kaikkien nuppujen avautuvan, mutta edes yhden. Näkisi minkävärinen kukka on. Toisin kuitenkin kävi. Kukkavana alkoi kuihtua.
Tämä kuva otettu 3.4-16 Kuva otettu 7.4-16
17.4-16 kukkavana oli tämän näköinen.
Elämä jatkuu. Verso kasvaa ja uusi kukkavanakin on tulossa, ruukun pinnalla näkyvä pötkö.

Ostin neljä kuukautta sitten Ecuageneralta muutaman kasvin, joista kirjoitin tämän ketjun alkupuolella 25.11-15. Silloin juurettomat kasvit oli istutettu ruukkuihin ja sijoitettu kaappiin. Laitoin kuvaamisen jälkeen ruukut muovipusseihin, jotka ovat ylhältä auki. Hankin vielä joulukuun kokouksesta kaksi Laelia lisää, molemmat juurettomia. Kaksi on kuollut ja yksi on tehohoidossa muovipussissa. Muut Laeliat sinnittelevät. Varsinainen ihmeidentekijä on Paphinia herrerae jolla juurien siistimisen jälkeen jäi vain yksi sentin mittainen uusi juuri. Kasvien lehtiä sumutettiin 2-3 kertaa päivässä. Paphinia alkoi kasvattaa juuria ja uutta versoa, vähitelleen vanhat lehdet kuivuivat ja putosivat pois. Juureton kasvi on bulbista teipillä kiinnitetty tukikeppiin, kuvatt 24.2-16. Uudesta versosta lähtee mielenkiintoinen uusi kasvu.
Joka osottautui kukkavanaksi. Kuvattu 20.3-16. Nyt odotetaan koska kukat aukeavat. Kasvi roikkuu kaapin yläosassa. valojen alla.

Ihan luvan kanssa voin kertoa, että P. kovachiin osti Seppäsen Jouni. Hänellä on aiemmin Dresdenin näyttelystä hankittu pikkutaimi, välillä kovia kokenut, mutta nykyään hyvin voiva – ja tämä tuli sille seuraksi 🙂 Yhteystiedot varmaan löydät, ellet niin kysy vaikka minulta.

9 helmikuun, 2015

Minun Ecuageneralta tilaamani kaksi paphia ja yksi phragmi ovat kotiutuneet hyvin. Yhdessä paphissa ja phragmissa oli vanhat juuret kuolleet, ja uudet (n. 4 cm) hyvin tuoreessa kasvussa. Toisessa paphissa oli vanhat juuret hyvät, uusia ei kasvussa. Kaikki ovat nyt juurtumassa hyvin. Phragmin siirsin pian kolapullosta tehtyyn semihydroon. Pullo oli siis melko kapea ja soraa oli n. 25 cm korkeudelle. Alusvadilla seisoi koko ajan vettä, ja hydropallerot oli imeytetty veteen, joten ne laskivat veden pohjalle. Pian kuitenkin lehdet alkoivat nahistua, joten nostin sen pois. Juuret olivat kurtistuneet, joten siirsin sen GreenMixiin ja pussiin sumuttelujen kera. Kasvi virkosi siinä pian ja kasvaa nyt OK, juuret vaan pyrkivät kovasti ylöspäin… En tiedä mikä semihydrossa meni pieleen, mutta sitä en nyt uskalla vähään aikaa koettaa… Pallerot eivät näyttäneet “märältä” pullon läpi. Jotenkin vaan vettä ei ole noussut tarpeeksi juurille…
Luulen että tärkeää juurtumisen kannalta oli pistää rehut vaatekaappiviritykseen Ecuadorin silloisen alkukesän mukaiseen valorytmiin aikakero huomioiden, eikä Suomen talven mukaiseen valorytmiin. Näin niiden sikäläinen alkukesä jatkui hyvin. Valot syttyvät 12.45, ja sammuvat 01.15. Ikkunalle siirrän kun päivän pituus on yli 14 h.

Ostin Kargen pöydältä rehun, joka kulki nimellä Coelogyne alba, ja kuvittelin tietysti saavani C. cristata hololeuca -tyyppisen kasvin. No, neljästä nupusta kolme on auennut ja kukat ovat nätit, en urputa siitä, mutta ei tämä kyllä minusta kovin alba ole. Ehkä albahko cristata tai kellertävä alba. Bulbien välit on pitkät kuten c. cristata hololeucalla. Aina ei saa sitä mitä tilaa.

13 lokakuun, 2014

Yritin korjata edellisen viestin tekstiä, mutta tein jotain hassusti, koska korjaus se ei onnisunutkaan.
Tuo keltakukkainen katleijaristeymä, onkin sittemmin rekisteröity. Nimi on nykyään:
Rhynchobrassoleya Heide (Rhyncholaeliocattleya Haadyai Delight x Brassocattleya Binosa).
Reg. /Orig. Karge Orchideengarten, Saksa, 26.7.2010.

Zatalle: Liparikset ovat maaorkideoita sieltä Jaavan, Sumatran suunnalta. Kosteaa, ei litimärkää, eikä kovin lämmintäkään, kun tuokin on jostain sieltä kilometrin korkeudelta.
Mutta tämä se vasta viileässä viihtyy, Ecuageneran masdevalliaristeymä (nimilappu ei tässä nyt lähellä). Kukat hiukan nyykähtivät näyttelyssä Pyhälän ständillä (punainen masdevallia on Machu Picchun yksi ns. pyhistä kukista). Mutta kuistilla, jossa öisin laskee +4 asteeseen se viihtyy! Lehdet ovat vankistuneet, kukista noin puolet jäljellä, aika hyvin, kun olivat aika nuupassa.
Ja Currlinilta ostettu Phragmipedium Dick Clements availee myös, alla kuva myös noin kahden viikon takaisesta tilanteesta.

Liparis crenulata tuli viime viikolla näyttelyn `talkootyö kasvina´ On minulle täysin tuntematon orkidea, jonka kasvuvaatimuksia en oikein tunne. Kasvi on aika iso ja moniversoinen. Tällä hetkellä tuhohyönteis karanteenissa, Bio-Kilillä ruiskutettuna. Siinä on ihastuttavat pienet punaiset kukat, joita on kukkatertussa yli kaksikymmentä. Toivottavasti saan sen menestymään ikkunalaudalla.

Neljä kasvia tarttui mukaan Kargen päydästä: Kaksi perhosorkideaa ja kaksi katleijaa:
Täämän kirjavan perhosen kukan leveys on 12 cm.
Tämän perhosen suurin kukka on 14,5 cm leveä
Tässä ovat katleijat (minulle uusi laji kokonaan) vaaleanpunaisella kukalla varustettu Bc.Chief Pink “Diana” HCC/AOS (mitä lienee tarkoittaneekaan) sekä tummanpunainen Sic. Mae Hawkins “Miya”.
Eikä oikeen ole hajuakaan siitä miten näitä katleijoita pitää hoitaa jatkossa…

On täällä yksi vielä – Phalaenopsis bellina Ponkan x P. mannii Black – toinen yritys tästä risteymästä 😉
Hiukan matkalla rähjääntynyt, Currlinilta tämäkin. Muitakin ostoksia mitä todennäköisimmin, ainakin Coelogyne Pocahontas, jonka Currlin toi varta vasten minua varten näytille. Olin kertonut “Mitä kuuluu helokämmeköille” -jutussa Luckelta saamastani Pocahontaksesta, joka muistutti lähinnä herbaarionäytettä 🙂 Tämä yksilö on kymppi plus, en vaan ole ehtinyt vielä kuvata.
Suurin käyttäjämäärä: 80
Käyttäjiä juuri nyt:
1 Vieras(ta)
Tämän sivun lukijoita nyt:
1 Vieras(ta)
Aktiivisimmat käyttäjät:
aLycaste: 231
s.sipuli: 137
Teenjuoja: 111
Catasetum: 103
Sirkeli: 102
Pepe: 73
MaNi: 70
veronica: 51
Tillandsia: 40
Labi: 21
Uusimmat käyttäjät:
Maire Peltonen
Krista Sirviö
Juha Airo
Anne Järvinen
annukkalehtimaki09
Tarja Junkkila
Tatiana Razumova
Jari Tschernij
Anne Holland-Ojala
Timo Alestalo
Tilastot:
Ryhmät: 1
Aihealueita: 28
Otsikoita: 364
Viestejä: 2905
Käyttäjätilastot:
Vieraskirjottajia: 128
Käyttäjiä: 102
Moderaattoreita: 1
Ylläpitäjiä: 1
Ylläpitäjiä: Ylläpito
Moderaattoreita: wphuolto