Rekisteröitymisohje / Rekisteriseloste ja henkilötietojen käyttäminen
Tutustu myös yhdistyksen Facebook-sivuun sekä yhdistyksen avoimeen keskusteluryhmään Facebookissa
A A A
9 helmikuun, 2015

Tässä sitten pari helpompaa katleijaa tältä kesältä. Warscewiczii:ta tosin kirjalähteet pitävät hankalana, mutta hyvin se pärjää, kun on runsaasti valoa, vettä ja tuuletusta kesäisen kasvun aikana.
Gaskelliana alba kukki taas muutaman vuoden takaisen “ämpäriin” siirron jälkeen. Tämän jälkeen on kasvanut vähän varjoisammassa ja on pudotellut n. kymmenen lehteä. Jäljellä vielä ehkä reilu kolmekymmentä lehteä. Kasvattaa viisi uutta versoa vuodessa. Jakaminen hieman hankalaa, koska laji on hyvin tiheäkasvuinen, mikä on toki katleijalle vain hyvästä.
Warscewiczii yllätti kukinnalla, vaikka viime kesänä jaoin kolmeen osaan. Yksi näistä lähti pirkanmaalaiseen kotiin(toivottavasti on kukkinut sielläkin), Nuorin jakopala on myös oikein hyvin asettunut uuteen ruukkuun ja kasvuun. Kasvattaa kaksi peräkkäistä versoa kesässä, joista ensimmäinen kukkii. On melko reheväkasvuinen. Kukka kestää vain kymmenisen päivää.
Tätä voin nyt kokemuksen syvällä rintaäänellä suositella varauksetta:
Cattleya tenebrosahan se siinä. Tilasin sen viime vuoden yhteistilauksessa, ja viime kesänäkin se jo kukki. Nyt se mietiskeli kaamoksesta alkaen, ennen kuin alkoi kasvattaa kukkavanaa. Sen kasvu kiihtyi alun matelusta loppuhuipennuksen useisiin sentteihin vuorokaudessa. Mitään temppuja ei oo tehty, ei kastelussa eikä muussakaan, ihan on huoneoloissa kukoistanut itäikkunalla tasaisella kastelurytmillä. Talvella toki lisävalon alla.
Uusi tuttavuus näin kotihoidossa tämä Cattleya. Tunnen kyllä suvun teoriassa, mutta itselle ei vielä ole eksynyt – nyt ostin, kun löytyi paikalliselta Sokkarilta kukkivana. Lisään tähän kuvan myöhemmin. Joku risteymä, nimetön sellainen, aika pienikokoinen erityisesti, jos verrataan noihin labiata-lajeihin. Kukkivien versojen korkeus n. 30 cm, kukan leveys reilut 10 cm. Heikko tuoksu. Katsotaan nyt, miten menee. Aion kukinnan jälkeen pistää sen mun pieneen terraarioon, jossa jo ennestään Papi (insigne-risteymä), Oncidium-risteymä sekä Dendrobium phalaenopsis -risteymä. Keinovalona valkoinen loisteputki, tuuletusta odotan vielä Verkkokauppa.comista.
Terraario on toiminut hyvin em. yksilöille, pidän siellä lisäksi ilmankostuttajana kirjopeippiä, joka on kasvanut koko talven, kiitos keinovalon. Pitää terraarion ilmaston hyvänä, kosteus ja happi/co2-tasapaino tuntuu olevan hyvä. Mielenkiintoista nähdä, miten kotelotuuletin muuttaa tilannetta. Aikasempien kokemusten perusteella pitäisi näkyä entisestään paranevana kasvuna.

Laeliocattleya Kupferprinz on Cattleya Kerchoveanan ja Cattleya tenebrosan risteymä vuodelta 1988. Oma kasvini on ostettu vuonna 2006 Backaksen kauppapuutarhasta, joka pääkaupungin seudun orkideaharrastajien suruksi sittemmin lakkautettiin.
Kulunut kymmenen vuotta todistaa, että kyseessä on helposti kotiutuva risteymä. Saatuaan riittävästi valoa ja lannoitetta, se kiittää kolmella tai jopa useammalla kukalla samassa versossa. Valoa ei tarvita kohtuuttomia määriä ja Rainmix maistuu sille oikein hyvin. Kupariprinssi ei näytä seuraavan mitään erityistä kalenteria, vaan aina kun kasvu valmistuu, se myös kukkii – ehkä kolmisen viikkoa. Myöskään varsinaista lepoaikaa ei ole, vaikka kukinnan jälkeen sille voinee tarjota hetken huokaisua ennen uuden kasvun ilmaantumista. Tämä on melko kookas katleija, mutta onneksi pystykasvuinen, joten käytännössä se ei ota kovin paljon tilaa. Jossain netissä kerrotaan risteymän tuoksuvan, mutta ainakaan minun nenäni ei tällaista ole todistanut.

6 helmikuun, 2011

Cattleyan kukkien väriin vaikuttaa niin valo kuin lämpötilakin. Tuo ZaTan cattleya on vuonna -13 saanut selkeästi enemmän valoa kukkien avautumisen aikoihin kuin jälkimmäinen. Myös lämpötila vaikuttaa varsinkin punaisiin cattleyoihin siten, että mitä korkeampi lämpötila sitä hailakampi väri joka on enemmän oranssi/ruskea kuin punainen.
Mitään virukseen viittaavaa ei kukissa näy. Kukat näyttävät olevan ihan ok.
Jos osa nupuista kuivuu matkan varrella tai ei avaudu tai kun kasvi tekee vain yhden kukan, kielii se siitä, että kaikki tekijät eivät ole kasvin vaatimassa tasapainossa. Jotkut lajit ovat toisia tarkempia siitä, että tietyt vaatimukset täyttyvät, toiset ovat suurpiirteisimpiä asian suhteen. Jotkut hybridit saattavat olla hyvinkin innokkaita kukkimaan ja kukkivat vaikka olosuhteet olisivat miten vinksallaan.

Voiko kasvuolosuhteet vaikuttaa näin paljon kukan ulkonäköön? Kasvi on aivan varmasti sama, nimilappu ei ole voinut vaihtua toisen kanssa.
(Cattleya) Pot.Ket E-sum “Taiyong #3” hankittu 29.10.2013 Taiwanilaisilta, isoilla nupuilla. Ensimmäinen kukka avautui, toiset nuput eivät avautuneet kunnolla. Istutusalustana ollut rahkasammal oli vaihdettu kaarna-hiilialustaan.
kuvattu 4.11-13
Kaksi vuotta myöhemmin kasvi kukki toisen kerran, vain yksi nuppu kehittyi kunnolla ja kukka avautui jouluna. Kukkiva verso on kituvan näköinen, onkohan siinä mahdollisesti viirus? Kasvi on ollut kesät ulkona terassilla, kasteltu ja lannoitettu niinkuin muutkin orkideat.
Kuvattu 26.12.2015

11 kesäkuun, 2010

Tällainen näky ilahduttaa kovasti. Tämän katleijan ostin Bauhausista toissa keväänä, ja nämä ovat sen ensimmäiset nuput kotioloissa. Versoja se on jo ehtinyt kasvattaa useita. Harmikseni en muista, oliko se kesällä ikkunalaudalla vai parvekkeella. Ei harmainta aavistustakaan mistä kasvista on kyse, mutta kukat ovat vaaleita ja muistuttavat mielestäni Cattleya intermedian kukkia. Nupuistä päätellen kukista tulee nyt suurempia kuin ostettaessa.

Huhtikuun jakotilaisuudesta saamani Guarianthe bowringiana avasi kukkaset viikonlopun aikana. Se teki pienen kukkatupen ja kasvatti siitä ison kukkatertun. Kukat eivät tuoksu. Kasvi on ollut koko ajan orkidealasikossa, länsi-ikkunalla. Lasikon päällä on kesälläkin lisävalo. Kaksi loisteputkea. Kasvi upotuskastellaan kahden viikon välein, hyvin miedossa lannoitevedessä. Joka aamu sumutetaan ainakin juuret, joita on paljon pinnalla. Tietääkseni emokasvi on elänyt hyvin kosteassa ympäristössä. Istutettaessa kasvi tuettiin kahdella ruukun reunaan teipatulla kepillä, näkyy alakuvassa.
Suurin käyttäjämäärä: 80
Käyttäjiä juuri nyt:
3 Vieras(ta)
Tämän sivun lukijoita nyt:
1 Vieras(ta)
Aktiivisimmat käyttäjät:
Olivia: 441
aLycaste: 231
s.sipuli: 137
Teenjuoja: 109
Catasetum: 103
Sirkeli: 102
Pepe: 71
MaNi: 69
veronica: 51
Tillandsia: 40
Uusimmat käyttäjät:
kirsti.laitto-sundberg
Heikki Halmetoja
Pirita Latja
johanna järvilehto-mäkelä
Anna Rantanen
markku.poutiainen
evarjola
sinikka.pollari
Talvuut
Camilla Perttula
Tilastot:
Ryhmät: 1
Aihealueita: 28
Otsikoita: 363
Viestejä: 2897
Käyttäjätilastot:
Vieraskirjottajia: 119
Käyttäjiä: 126
Moderaattoreita: 1
Ylläpitäjiä: 1
Ylläpitäjiä: Ylläpito
Moderaattoreita: wphuolto