Rekisteröitymisohje / Rekisteriseloste ja henkilötietojen käyttäminen
Tutustu myös yhdistyksen Facebook-sivuun sekä yhdistyksen avoimeen keskusteluryhmään Facebookissa
A A A
Lumikuningattaren jakopala on peräisin Helsingin talvipuutarhasta ja kasvanut minulla kolmisen vuotta ja teki viime kesänä parvekkeella komeat bulbit kanankakkalannoituksen ansiosta. Tällä orkidealla on takanaan pitkä historia. “Talvipuutarhan lumikuningattarien emokasvi on kasvanut Kallion kaupunginosassa. Kun perhe lähti pakoon talvisodan 1939 pommituksia, kasvi työnnettiin uunin suojaan. Perheen palatessa 105 päivää myöhemmin kasvi kukki, vaikka ikkunat olivat säpäleinä. Talvipuutarhaan kasvi lahjoitettiin 1980-luvun alussa.”
Pian aukeavat ensimmäiset kaksi kukkavanaa, ja olen tyytyväinen, että olen saanut historiallisen lumikuningattaren kukkimisvaiheeseen. Eilen kekosin orkidean päälle vastasatanutta lunta kostukkeeksi, mistä kasvi vain piristyi. Kasvi on ollut myöhäissyksyn ja talven verrattain kuivana ledipaneelien alla amppelissaan olohuoneessa.

Coelogyne speciosa ‘alba‘ aloitti kukkimisen noin viikko sitten. Kakhden kukkaverson ensimmäiset kukat ovat avautuneet ja kolmannessa versossa nuppu tulossa. C.speciosa meni yli vuosi sitten todella huonoon kuntoon, nyt jäljellä olevat muutama bulbi on lähtenyt hyvään kasvuun.
Tämä kaunotar on tärkeä muisto Madeirasta ja siellä asuneesta ystävästä.

Kyllä lannoitteella on väliä. Laitoin loppukesästä Helsingin Talvipuutarhan 40-luvun peruja olevalle lumikuningattaren jakopalalle kanankakkarakeita juurelle jonkin verran ja kastelin reippaasti. Orkidea oli koko kesän parvekkeella ja lopulta kasvin sisälle ottaessani viime vuoden 3 cm bulbit saivat rinnalleen uudet 5 cm bulbit. Kasvu jatkuu vielä ja laitan kasvin talvilevolle myöhemmin vähemmällä vedellä ja runsaalla valolla – ehkä joulukuun paikkeilla, kun varsimukulat ovat valmiita.

11 kesäkuun, 2010

Joko lumikuningattaren voi sijoittaa ulkoilmaan? Käytössä on aurinkoinen lasitettu parveke ja sellainen lumikuningatar, jossa on eläviä lehdettömiä bulbeja, oletettavasti kelvolliset juuret ja yksi kasvamassa oleva verso, jonka lehti on jo auki. Vai kannattaisiko rehua koettaa saada kasvuvauhtiin sisällä ihan loppukesään asti?

C Coelogyne Senna Pocahontas (Coelogyne monilirachis x speciosa ) on mielenkiintoinen tuttavuus. Pienikokoinen, bulbit 3-5 cm, lehti 14-18 cm pitkä. Kukkavana hyvin langanohut, mutta silti jaksaa kannatella pieniä kukkia. Kukka on noin 2 x 3 cm, väriltään kellanruskea. Kukkavana tulee kasvavan verson keskeltä. Tällä hetkellä kaksi kukkivaa vanaa ja yksi tulossa. Oli viime kesänä ulkona ja auringon valo muutti lehdet melkein punaisiksi. Kuvattu 13.4.2017

Tällä hetlkellä minulla kukkii kaksi Coelogyneä. C.intermediassa on kaksi kukkavanaa ja 13 kukkasta. C.cristatassa on seitsemän kukkavanaa, kukkia en ole laskenut. Molemmat viettivät viime kesän ulkona, kattoterassilla, varjossa. Talven keinovalon alla huoneessa jossa lämpötila on 19 astetta. C.intermedia on toissakevään jakotilaisuudesta saatu taimi. C.cristata on hankittu melkein 26 vuotta sitten Madeiralta.
C.cristata C.intermedia

11 kesäkuun, 2010

Meinasin kysyä, että milloinka viime kuukausikokouksessa saadun lumikuningattaren pitäisi osoittaa kasvun merkkejä – mutta kun äsken katsoin, niin siinähän on jo yksi pikkuinen verson alku! En odota kuninkaallisen kukkivan hoidossani, mutta ehkä se rupeaa virkeäksi viherkasviksi. Kun orpoja jakopaloja oli alkuryntäyksen jälkeen vielä paljon jäljellä, valitsin itselleni kaksi tosi hyväjuurista palasta, toisessa on neljä bulbia ja toisessa kaksi, molemmissa on myös pari lehteä. Ne oli helppo istuttaa yhdessä pienehköön ruukkuun. Kasvi on vielä keittiön puolella, mutta sen voisi jo päästää karanteenista. Lehdissä on pikkuisia tummia pilkkuja mutta ei eläimistöä. Bulbit ovat kauniin vihreät.
(Tietämättömille kerrottakoon, että kokoukseen oli tuotu Talvipuutarhasta jakoon iso kasa lumikuningattaren jakopaloja. Pala kulttuurihistoriaa. Niitä taisi jäädä ylikin.)

Aivan salaa teki nupun Coelogyne xyrekes, viime vuonna ZaTa:lta kokouksessa hankittu jakopala, jonka emo on vuodelta 1998. On näköjään tosi sitkeää kantaa, kun aika pienenä kasvina jo pukkaa kukkaa. Orkidea on olohuoneessa ledipaneelin lähellä amppelissa ja saa runsasta luonnon valoa iltapäivisin.

9 helmikuun, 2015

Coelogyne panduratan “kiipeävän” kasvutavan kanssa saa sumplia… Siinä on sen seitsemän ruukkua(ja jakopaloille on jo löytynyt ottajansa;)):
Vaan saavathan esteetikotkin lopulta osansa:
Rehu on kasvanut katleijoiden seassa, saaden kuitenkin vähemmän valoa ja viileää, koska kasvaa pöydän huoneiston puolella, eikä ikkunan vieressä. On tuntunut ikkunalautaoloissa viihtyvän semihydrossa…

Suurin piirtein samoihin aikoihin kuin viime vuonna alkaa nyt kukkia Coelogyne tomentosa, joka on hankinta yhdistyksen jäseneltä parisen vuotta sitten kevätbasaarista. Kukintovarsi kasvaa huimaa vauhtia. Kasvi on aivan hyvin sopeutunut alkuperäisistä lasikko-olosuhteista ikkunapöydän amppeliin ja saa hyvää valoa ledipaneelin alla. Orkidea on tehnyt uusia bulbeja, mutta kuivemman ilman vuoksi lehdet ovat jääneet lyhyemmiksi. Se ei kukintaa haittaa.
Suurin käyttäjämäärä: 80
Käyttäjiä juuri nyt:
1 Vieras(ta)
Tämän sivun lukijoita nyt:
1 Vieras(ta)
Aktiivisimmat käyttäjät:
Olivia: 441
aLycaste: 231
s.sipuli: 137
Teenjuoja: 111
Catasetum: 103
Sirkeli: 102
Pepe: 73
MaNi: 70
veronica: 51
Tillandsia: 40
Uusimmat käyttäjät:
Aune Sieppi
Pekka Kalliomäki
tommiju
Anu Vihavainen
Jopi
Jari Vaittinen
Ann-Marie Nordström
Tarja Kaarto
Sami Haiko
Dot Store
Tilastot:
Ryhmät: 1
Aihealueita: 28
Otsikoita: 365
Viestejä: 2904
Käyttäjätilastot:
Vieraskirjottajia: 120
Käyttäjiä: 136
Moderaattoreita: 1
Ylläpitäjiä: 1
Ylläpitäjiä: Ylläpito
Moderaattoreita: wphuolto