Rekisteröitymisohje / Rekisteriseloste ja henkilötietojen käyttäminen
A A A
helmikuu 7, 2011

Madeiran tuliaisina kauppahallista toin muutamia venuksenkenkäristeymien jakotaimia paljasjuurisina muovipusseihin pakattuina. Ylhäällä on pienet kuvat tulevista orkideoista ja alhaalla kasvit istutettuina (esim.kuvat vasemmalta oikealle). Istutukseen käytin suuria kertakäyttöolutmukeja ja alustana kaarnaa, hiiltä, kookoskuitua, perliittiä ja styroxpaloja. Ylimmäisessä on hyvin tumma viininpunainen (kaksi tainta samassa), keskimmäisessä valkovihreäraitainen (kaksi tainta) ja alimmaisessa kirkkaan keltainen (kolme tainta). Orkideat ovat jo nyt purkeissaan runsaat, ja kaikissa jakotaimissa oli jo kukkineita versoja, jotka myöhemmin kuivuvat. Siirto suurempiin purkkeihin on edessä ehkä vuoden, parin kuluttua. Juuret eivät olleet vielä suuren suuret, ja niiden mukaanhan aina astia valitaan. Toivon, että alkava kevät saa kasvit juurtumaan ja tekemään kasvua.

lokakuu 27, 2014

Nyt on avoinna kumpainenkin tämän basaarista jokunen vuosi sitten hankkimani venuksenkengän kukka. Tällä paphiopedilum-sivulla on Airaelin kuva 13.1.2015 samasta risteymästä, joka on hankittu Madeiralta. Kaiveskelin sukupuuta ja aika lailla olen vakuuttunut siitä, että risteymä on vuodelta 1888 Paphiopedilum villosum x P. spicerianum. Punaisuus on saatu käyttämällä villosum var. boxallii -muotoa.
Edit: Nimikin olisi hyvä olla eli Paphiopedilum Lathamianum.

helmikuu 9, 2015

Mikähän siinä on kun mistään ei tunnu löytyvän kunnon isokukkaista “complex-risteymää”… Perusjenkkiä vaan näkyy… Joku valkoinen/kermanvalkoinen olisi haussa. Pari keltavalkoista tuli Ecuageneralta hankittua, joita odotellaan että paljastuuko mieleisiksi… Tietääkö kukaan mistä Euroopasta voisi complexia hankkia?? Ikinä ei ole oikein tullut nettikaupoissakaan vastaan.. Harrastuksen alkuaikoina bongasin kukkakaupasta hienon keltavalkoisen ja isokukkaisen, vaan enhän silloin ymmärtänyt ostaa….

kesäkuu 11, 2010

Olisiko mahdollista, että se on ollut liian kuivana? Mielestäni venuksenkengän ruukun kyljissä ei tarvitse olla tuuletusrakoja, salaojitus toki on hyväksi. Myös valon lisäämistä kannattaa ehkä kokeilla. Venuksenkengät eivät mielestäni ole herkkiä palamaan, vaikka saisivat hiukan suoraakin aurinkoa ikkunan läpi. Kasvualusta saa olla hienojakoisempaa kuin esimerkiksi perhosorkideoilla, ja kaarnaan kannattaa sekoittaa perliittiä ja hiiltä. Jotenkin tuntuu, että ne pitävät erityisesti perliitistä. Pitkäkuituinen turvekin olisi varmasti hyvä seosaine, ja kasvualustan pinnalle aseteltu rahkasammal auttaisi kosteutta pysymään tasaisempana. Vähän kananmunankuoriakin voisi laittaa, koska monet venuksenkengät kasvavat kalkkikivirinteillä. Samoin sarvilastua, jos sattuu olemaan. Minua menestyksekkäämmillä venuksenkenkien kasvattajilla on varmaan parempia ideoita. (Minulla eivät tuon näköiset ole juuri vaivautuneet kukkimaan lukuunottamatta monikukkaisia, on varmaan ollut liian lämmintä. Ainoalle phragmipediumilleni laitoin ruukun pinnalle kosteutta tasaamaan jotain mitä lie kuivattua sammalta – seinäsammalta? – , jota oli jäänyt pussillinen ajelehtimaan, siitäkään tuskin haittaa on.)
Minkäslaista alustaa käytätte näille, mulla on yksi joka ei kasva kuin vain yhden lehden vuodessa ja olen yrittänyt vaikka mitä. Nyt voisin kokeilla jotain muuta kuin pelkkää kaarnaa alustassa. Olisi kiva jos tämä virkoaisi ja rupeaisi kasvamaan ja kukkimaan. Tämä on ollut melkein tämän näköinen jo neljä vuotta.

kesäkuu 11, 2010

Paph. delenatii on osoittautunut helpommaksi kuin useimmat risteytykset. On tehnyt joka vuosi näihin aikoihin yhden kukan ihan itsestään. Versoja kasvaa yksi per vuosi. Kasvualustan joudun sille kyllä vaihtamaan, entinen on aika märkää, mutta tämähän ei ihan kuivasta pidäkään.

Nyt alkoi ensimmäisen kerran kukkimaan pari vuotta sitten Madeiralta paljasjuurisena pistokkaana ostettu venuksenkenkä. Lajista ei ollut hajuakaan ostettaessa, jälkeenpäin googlettaessa (ostettaessa kasvissa oli kuivunut kukka kiinni ja myyjämummeli näytti myös omaa kukkivaa yksilöä) epäilin kukan olevan P. villosum var annamense. Nyt kun kukka aukesi en enää tiedäkkään. Ei ehkä olekaan puhdas villosum, mutta voisiko olla villosum x spicerianum, kauppanimeltään ilmeisesti Paphiopedilum lathamianum? Vai onko vain joku tuntematon sekoitus mitä mieltä olette?
Joka tapauksessa tykkään tuosta isosta mutta sirosta kukinnosta valtavasti.
Suurin käyttäjämäärä: 80
Käyttäjiä juuri nyt:
4 Vieras(ta)
Tämän sivun lukijoita nyt:
1 Vieras(ta)
Aktiivisimmat käyttäjät:
Olivia: 441
aLycaste: 227
orkideajohan: 188
s.sipuli: 119
Catasetum: 103
Sirkeli: 100
ruukkutarhuri: 98
Teenjuoja: 93
Andrea: 59
MaNi: 52
Uusimmat käyttäjät:
Johanna Hytönen
Tarja Riikonen
Timo H
martine903
anne hautajoki
Outi Saarinen
Sari
Marita Niemi
odecca_
marja Katajisto
Tilastot:
Ryhmät: 1
Aihealueita: 28
Otsikoita: 350
Viestejä: 2807
Käyttäjätilastot:
Vieraskirjottajia: 100
Käyttäjiä: 153
Moderaattoreita: 1
Ylläpitäjiä: 1
Ylläpitäjiä: Ylläpito
Moderaattoreita: wphuolto