RekisteröitymisohjeRekisteriseloste ja henkilötietojen käyttäminen

Tutustu myös yhdistyksen Facebook-sivuun sekä yhdistyksen avoimeen keskusteluryhmään Facebookissa

A A A
Avatar

Please consider registering
Guest

Haku

— Forum Scope —
— Sama sana —

— Valinnat —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

Rekisteröidy Salasana hukassa?
Otsikon peukutukset 0 Otsikon peukutukset 0 (0 votes) 
sp_TopicIcon
Koko kirppusirkus
sp_NewPost Lisää viesti sp_NewTopic Lisää uusi otsikko
Avatar
Pepe
Jäsen
Members
Viestejä: 79
Liittynyt:
14 lokakuun, 2017
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
11
29 tammikuun, 2022 - 23:42
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Postitorvikotilot ja etanat lymyää kosteassa. Suojaruukun sisällä tilkka vettä ja ritilälle Ferramolia, postitorvi.jpg

Avatar
Pepe
Jäsen
Members
Viestejä: 79
Liittynyt:
14 lokakuun, 2017
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
10
25 tammikuun, 2022 - 00:33
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Arin vinkkaama Domestoskylpyä olen käyttänyt kolmesti kaikille kasveille. Masdevallia Aquariuskin nauttii kylvystä. Noin 70 orkideaa, pari tillandsiaa, ilman menetyksiä.

Aloitin otsikon tarkoittaen kauhugalleriaan, mutta ötöjä tuli lisää omkronia myöten, onneksi hyvin lievänä.

s.sipulin manitsemat hyppyhäntäiset ovat joittenkin mielestä hyväksi. niitä on jopa myynnissä vivaarioihin kasvien seuraksi.

5 Phragmia mm grande ja caudatum, kaikki kuoli tyvimätään, siltä olisin ilmeisesti välttynyt kun en olisi hölvännyt pyretriini rypsiöljysekoitusta lehtihankoihin vaan siellähän ötöt juurikin on.

Kaksi Paphia, gratrixianum ja Pinokkio taisi pelastua 1teelusik soodaa ja muutama tippa fairya puoleen litraan vettä penslauksella tyveltä tippui lehtiä kuin sateella. KiviPekalle kiitos Pentin ohjeesta

Kahden vuoden tauon jälkeen (resistenssi) otin Asetamipridin jota 4puikkoa 0,75litr josta n 15ml pipetillä kasville ennen kastelua kaunokaiset R.I.P. Talvella sisätiloissa en ole mehiläisitä huolissani. Kaunokilpikkä ja punkit voi paastota vaikka verhoissa kuukausia eri kehtysasteissa ja keinot kävi vähiin, vain Calypso joka on samankaltainen aine jäi kaapin perälle. Vieläkin jatkan kasteluja että varmasti kaikki kuolee, sota on julmaa.

Loppukevennyksenä uusia löyöjä, kaksi alinta on luullakseni punkinjälkiä joista tämä alkoi. Neljäs ylhäältä juoksi hyvin nopsaan pysähtyi isopropanolilätäkköön, pit n 1mm. Kuvat 30x luupin läpi, siksi vähän heikko laatu.20220116_5.jpg20220116_9.jpg20220101_10.jpg20220101_3.jpg20220116_1.jpg20220101_2.jpg

 

..

Avatar
Ylläpito
Ylläpitäjä
Viestejä: 37
Liittynyt:
10 elokuun, 2014
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
9
3 tammikuun, 2022 - 15:57
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Mieluummin kuin heittää orkideaa pois, kannattaa kokeilla Domestos-kylpyä. Vaikka tämä kuullostaa hurjalta, menetelmä on orkideoille kokemuksen mukaan vaaraton, mutta erittäin vaarallinen kilpikirvoille, ripsiäisille ja muille kasveissa liikkuville otuksille. Jopa piinaava sieni-infektio lähti ohutlehtisestä Phragmipediumista kertakäsittelyllä.

Ämpäriin vettä ja Domestosta noin 4-5 kertaa se määrä mitä yleensä käyttäisi siivouksessa. Orkidean juuret putsataan alustasta ja koko kasvi upotetaan pesuaineliuokseen viideksi minuutiksi. Tämän jälkeen huuhtelu puhtaassa vedessä muutamaan kertaan ja istutus uuteen kasvualustaan. Yksinkertaista, tehokasta ja toimivaa.  

Avatar
MaNi
Jäsen
Members
Viestejä: 72
Liittynyt:
6 helmikuun, 2011
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
8
16 joulukuun, 2021 - 17:42
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Ilmeisesti sinulla on sitten puhtaat kasvit. Voit olla tyytyväinen, sillä kun nuo kirput pääsevät oikein kunnolla leviämään niin jälki kyllä näkyy.

Itselläni on ollut seuraavia kokemuksia: Jos kasvi on taimikokoa, niin sellainen ei kestä hyökkäystä, vaan lehdet ja bulbit alkavat kellertää, kasvu pysähtyy ja kohta kasvi ikään kuin kuivuu ja kuolee. Isommat kasvit kestävät kirput jotenkin, mutta kasvu on hidasta ja vaivalloista eikä oikein etene. Kasvista näkee, että kaikki ei ole hyvin ja tässä vaiheessa kannattaa alkaa lähemmin tutkia missä vika piilee. 

Ohutlehtiset eivät oikein kestä myrkyttämistä ja niissä tuholaiset tekevät pahaa jälkeä. Ohutlehtiset heitän suosiolla pois, en edes yritä myrkyttää sillä kun saan kasvista kirput pois, niin kasvikin on sitten entinen. Phalaenopsisten kukkavanat ovat jostain syystä kilpiköiden suosiossa ja jos ne pääsevät lähelle nuppua kasaantumaan, nuppu yleensä kuivaa ja putoaa. Phalaenopsiksista on onneksi aika helppo torjua tuholaisia kuten katleijoistakin. Paphiopedilumit ja Dendrobiumit ovat hankalia torjunnan kannalta.

Punkki on vihulaisista kaikkein pahin torjuttavissa, koska niitä pieniä pirulaisia ei näe. Pitää vain vioituksen jäljestä päätellä, että punkki on asialla.

Punkkikasvit heitän heti pois, punkkia en kasveihini halua!

Lisäksi pitää muistaa, että vaikka joku kilpikkä ei  kasvia tapa, saattaa se heikentää kasvin vastustuskykyä siten, että jokin piilevä taudinsiemen aktivoituu ja tekee kasvista lopun. Minulle on muutaman kerran käynyt näin. Sain torjuttua kirput, mutta sitten iski mustamätä ja se oli lorun loppu.

Avatar
s.sipuli
Jäsen
Members
Viestejä: 137
Liittynyt:
9 helmikuun, 2015
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
7
16 joulukuun, 2021 - 15:50
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Ja tässä vielä ne kuvat:

IMG_20211216_145432.jpgIMG_20211216_154900.jpg

Avatar
s.sipuli
Jäsen
Members
Viestejä: 137
Liittynyt:
9 helmikuun, 2015
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
6
16 joulukuun, 2021 - 15:47
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Minä en noista kuvista ja tekstistä ihan kaikkea ymmärrä. Ne taitavat mennä osastolle “Ne tietävät jotka tietävät”. Olen varmaan ollut onnekas. En noita nyt isommin etsi kokoelmastani, mutta luulisi niiden väkisinkin joskus isosti näkyvän, jos niitä joukossa olisi?? Kuvassani näkyy vissiin vaan ihan tavallista valkoista roskaa, suihkukin voisi tehdä terää..? Mitä on tuo Pepen kuvien nöyhtä, jättävät jotain tuollaista jälkeensä? Ja luulisi myös että kasvit selkeästi oireilisivat, jos kilpikät pidempään saisi rauhassa mellastaa. Eli rohkenen olettaa, että minulla ei villakirvoja rehuissani ole? Mikä olisi kyllä ihmeellistä, olen niihin kolmesti kuitenkin törmännyt. Ensin yhdessä tulokkaassa oli kuukausia valkoista pumpulimaista kasvustoa, ja tuuletin vielä puhaltamassa vieressä suoraan kohti muuta kokoelmaa. Kun pumpuli(jota aiemmin luulin vaan kalkiksi tms.) alkoi kunnolla kasvaa, ymmärsin tarkastaa ja heittää roskiin. Kerran yhdestä tulokkaasta löytyi sellainen täysikasvuinen valkoinen, hännäkäs ja piikikäs kilvenmuotoinen(onko sit juuri kaunokilpikkä). Oli hetken aikaa oleillut muun kokoelman joukossa, joutui sitten tarkempaan pesuun. Näiden molempien suhteen olisi pitänyt tarkemmin syynätä rehut. Ehkä neljä vuotta edellisestä, löysin vanhan C. lueddemannianan suojaruukun pinnasta yhden samanmoisen aikuisen. Se katleija oli myös jättänyt lehtiensä tyveä kurttuun, mistä toinen kuva. Olisiko tuo kaunokilpikän tekosia? Nyt on sekin kasvi taas normaalikasvuinen. Viimeisimmästä bongauksesta on nyt aikaa neljä vuotta, enkä ole enää juuri myrkytellyt. Mitä nyt raidia silloin tällöin, siitä tuskin on isommin apua. Bongausten jälkeen olen kyllä pintapuolisesti paineruiskutellut sprutzit-mäntysuopa-sinol seoksella lähimpinä olleita rehuja. Lisäksi antanut pari-kolme kertaa reilusti systeemistä provadoa lehdille. Myös veteen liuotettua provadopuikkoa ruiskulla juurille. Pesun jälkeen myös muutamat kerrat raidia ilmoille. Mitään kovin tarkkaa ympäristön ja maa-aineksen desinfiointia en siis ole tehnyt. Voinkohan nyt kuvitella olevani vapaa noista viholaisista, kun ei neljään vuoteen ole näkynyt, vai lymyääkö jossain…? Ja kun rehutkin hyvävointisia… Ylipäätään en ole juuri tuholaisista kärsinyt, nyt olisi varmaan hyvä hetki lopettaa ulkomailta tilailu😊 Pikkukotiloita ja hyppyhäntäisiä löytyy ikuisesti, lopetin energiani tuhlaamisen niitä vastaan sotimiseen. Kyllä tuollainenkin sotiminen mitä Pepe joutuu kokemaan, kovin raastavalta tuntuu. 

Avatar
MaNi
Jäsen
Members
Viestejä: 72
Liittynyt:
6 helmikuun, 2011
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
5
14 joulukuun, 2021 - 17:19
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Johan on Pepellä kirppuinvaasio. Itse olen pitänyt kilpi ja villakirvat jonkunlaisessa kurissa penslaamalla kasvit Neoamiseptilla. Operaatio täytyy tehdä 3-4 kertaa viikon välein ja sitten on pidettävä tilannetta silmällä. Kasvit sietävät hyvin Neoamiseptin ja ötökät kuolevat.

Phalaenopsis on siitä hyvä kasvi, että jos juuret ovat hengissä, niin kasvi kasvattelee yleensä uuden verson jostain kohtaa. Olen pelastanut muutamia kasveja hoitelemalla juuria vaikka lehtiä ei ole. Aina sieltä jostain on uusi alku lähtenyt kasvuun jos vain juuret ovat hengissä.

Aina kun uuden kasvin tuo muiden kasvien joukkoon, kannattaa kasvi penslata Neoamiseptilla, sitten laittaa kirkas muovipussi ylösalaisin kasvin päälle. Pussi pitää jättää auki sieltä aluslautasen kohdalta että ilma pääsee vaihtumaan. Pussin läpi eivät kirput pääse siirtymään muihin kasveihin. Kasvia kannattaa seurata n. kuukauden ajan ja jos mitään hälyttävää ei ilmaannu, niin sitten pussin voi poistaa.

Jos tilanne oikein riistäytyy käsistä, niin kannattaa uhrata suosiolla ne kasvit, joissa ötököitä on näkynyt jotta eivät leviä kaikkiin kasveihin. Toki se harmittaa, mutta jos ei ole mitään erillistä huonetta tms. jonne voi eristää kirppuiset kasvit, niin sitten on vain tehtävä uhrauksia.

Avatar
Pepe
Jäsen
Members
Viestejä: 79
Liittynyt:
14 lokakuun, 2017
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
4
13 joulukuun, 2021 - 19:23
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Marraskuun lopulla ostimme Pgenilta miniperhosen poisto 70%, sai paikkansa vielä Wichmannilta tulleiden sekaan kun karanteenipaikat on vähissä. Olisi pitänyt teipata folion reiät umpeen ja jättää töttöröönsä, tyhmähän saa olla vaan ei oppimaton. Tulokkaat sai olla ihan ison amabiliksen vieressä ja alla.

Rypsiöljyemulsiota jää helposti lehtihankaan, phalet pudottelee lehtiänsä, ja phapit ruskettuvat. Ai ötökät, ne voi paksusti ja lisääntyvät. Olivat oikein iloisia kun saivat muutaman päivän loman kun tökkäsin puukolla sormeeni. Yritän korvata kun hain heille uusia eväitä, saavat oikein tosi bileet, vaikka muutaman viikon.

20 pakkasta ja komposti korjasi isonvaaleen. Mustamätä/brownspot mitä niitä lieneekään vei sinisen perhosen, kaksi psychopsista, kaksi phragmia.

loppukevennyksenä ihan tuoreita kuvia, kännykän eteen teipillä wanhanajan lähilinssi.20211213_133122-a.jpg20211213_133145a.jpg20211213_133248-a.jpg20211213_133315a.jpg20211213_133915.jpg

Avatar
Pepe
Jäsen
Members
Viestejä: 79
Liittynyt:
14 lokakuun, 2017
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
3
13 joulukuun, 2021 - 18:50
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Sprutsit kahdesti teki tehtävänsä kahdellekin perhoselle.Kloriittikylpy virkisti kaunokilpiköitä. Tutkailin nuppua jossa oli outo valoa vasten erottuva täplä.20211208_104424-a.jpg20211208_104853-a.jpg20211213_181855-b.jpg20211213_133810.jpg

Avatar
Pepe
Jäsen
Members
Viestejä: 79
Liittynyt:
14 lokakuun, 2017
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
2
13 joulukuun, 2021 - 18:40
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Tarkoitus oli Kauhugalleriaan tämä kirppusirkus, on melkein edellytykset. Lisää kuvia kun on toinen satsi puikkoja likoamassa, nimi on nykyisin Provanto.

Uraltone helsinginkatu 30 on myynyt IPA aa. Ostin Motonetistä kun polar go polttoaineenjäänestoaine oli kaikkialta loppu. Siinä olisi ollut Isopropanoli (Neoamisept) ja etanoli (Sinol) aika sopiva seos, (kättöturvallisuustiedote josta ilmenee pitoisuudet) Ipa on elintarviketeollisuudessakin käytetty desinfiointiaine, kasvit tykkää 25% “Jaakontaiasta” nyt suihkin siltään raaka peli. Kannattaa laimentaa 50-60% tavallisesti. Calypso on vielä reservissä, jos sekään ei auta niin Pentissä on paras vanha konsti “liekitatään lapset ja poltetaan talo”. Sekään ei ole ihan varma.

Frizinhän voisi vielä maalata vihreäksi ja pistää lehdet nitojalla kiinni.

Kirvoille korviketta.

Avatar
Pepe
Jäsen
Members
Viestejä: 79
Liittynyt:
14 lokakuun, 2017
sp_UserOfflineSmall Ei kirjautunut
1
7 joulukuun, 2021 - 14:17
sp_Permalink sp_Print
0
sp_QuotePost

Kahdessa kasvissa havainto kehrääjäpunkinseitistä ja ryökäleet itseteossa. Kaikki naatit sprutsit suihkuun, vähän vanhoja lehtiä putoili. Uusintakäsittely n. 10p. päästä, (kokoshow kestää pari kolme päivää) lisää vanhoja lehtiä putoili, yksi jäi viidestä siniseen phaleen. Muutaman vuoden lihottamani Fritz Shomburg poisti ensin kolme lehteä edellisestä ruusukkeesta, sitten rypsiöljyllä hölvääminen tehosi, öttiäset lähtee, Phragmin myötä, toiseen ulottuvuuteen, kukkanuppu olisi ollut ihan kiva nähdä auki.

siis pientä johdantoa, yksi tauti ei sulje toista pois, ihanainen nimi kaunokilpikkä, tiedä häntä mikä niistä lajikkeista, löytyi syksy2021 yhteistilauksessa tulleen Phalen lehdeltä, oli 3p aiemmin kloorikylvyssä, 2dl 10 litraan, pesin verhonkin siitä vierestä, taas oli vähän nöyhtää lehdellä, toisessa karanteenihuoneessa tällä välin Fritz viimeisteli poismuuttonsa. Syynissä vielä ripsiäiset, ei toist varmennettua löytöä.hakeltynytPistän tänne kun en kehtaa kukutuksiinkaan kuvaa laittaakaunokilpikkä-1.jpgkaunokilpikkä-2.jpg

Keskustelualueen aikavyöhyke: Europe/Helsinki

Suurin käyttäjämäärä: 80

Käyttäjiä juuri nyt:
1 Vieras(ta)

Tämän sivun lukijoita nyt:
1 Vieras(ta)

Aktiivisimmat käyttäjät:

aLycaste: 231

s.sipuli: 137

Teenjuoja: 114

Sirkeli: 102

Pepe: 79

MaNi: 72

veronica: 51

Tillandsia: 40

Labi: 21

nikke: 8

Uusimmat käyttäjät:

Ari Matikka

Heli Nyyssönen

Anu Ellilä

therese

Iina Kukkonen

Kristina Backman

Taina Pellinen

Ria Hiekkala

leena_salmela

keiju45

Tilastot:

Ryhmät: 1

Aihealueita: 28

Otsikoita: 367

Viestejä: 2921

 

Käyttäjätilastot:

Vieraskirjottajia: 134

Käyttäjiä: 108

Moderaattoreita: 1

Ylläpitäjiä: 1

Ylläpitäjiä: Ylläpito

Moderaattoreita: wphuolto