Rekisteröitymisohje / Rekisteriseloste ja henkilötietojen käyttäminen
Tutustu myös yhdistyksen Facebook-sivuun sekä yhdistyksen avoimeen keskusteluryhmään Facebookissa
A A A
Kämmekkäpenkin Kruunutikankontit availevat kukkiaan. Isossa kasvustossa noin 20 versoa, aika monessa kaksi kukkasta. Valkoisessa on neljä versoa ja kolmessa kukka. Kovasti on saanut kämmekkäpenkkiä kastella. Tämän aamun pieni sadekuuro katkaisi kuuden viikon sateettoman jakson. Ison kasvuston versot ovat noin 80 sm korkeat ja aika rennot. On pakko laittaa tukinarut ettei kova tuuli tai sade kaada varsia maahan.

Seuraavana kämmekkäpenkissä kukki Tikankontti Cypripedium calceolus , viisi versoa joista kolmessa yksi kukka ja yhdessä kaksi. Kukat ovat aika pieniä, jotenkin odotin isompia. Kasvi hankittu jakopalana viime syksynä orkideabasaarista. Alkuperäinen taimi on Matti Niissalon maahantuoma, yli 20 vuotta sitten. Kuvattu 24.5-18

Hei Matti,
Minullakin kukkii juuri tuo sama tikankontti. Siinä on 10 kukkivaa versoa, joissa 7llä on kaksoiskukat. On muhevä pehko, mutta en ole halunnut pilkkoa sitä. ON huonoja kokemuksia D. praetermissan jakamisesta.
Olen varmaankin saanut tikankontin sinulta tai sitten ostanut Kauppilalta.

Äiti lähetti juuri kuvan syksyllä jaetusta C. pubecens -kasvista. Kuudesta versosta viisi jaksaa kukkia, ja vaikka se on tänä vuonna vähän pieniversoisempi kuin yleensä, luulen että se voimistuu tuosta nopeasti ja ensi keväänä jako alkaa tuottaa kunnolla satoa (tosin säännöllinen lannoitus tähän aikaan auttaisi)! Toiseen paikkaan siirretyn nelisilmuisen kasvin kohtalosta en vielä tiedä. Mitenköhän sen yksisilmuisen jakotaimen kävi?

Kukkapenkissä hetken polvillaan kameran kanssa. Kevään 2015 yhteistilauksesta Wichmannilta tulleet kaksi Cypripediumia fasciolatum ja macranthos nostavat silmujaan vauhdilla. Toisessa tullessaan enää pari kuihtuvaa lehteä ja toisessa ei oikeastaan mitään, mutta sieltä ne vaan ponnistavat.
Muutaman vuoden ikäinen Cypripedium reginae on jo vakiintunut ja esittelee 2. päivään toukokuuta mennessä 14 silmuaan.

Lumi ja routa on sulannut ja kämmekkäpenkin asukkaat heräilevät. Suurin osa kämmeköistä on jo noussut maanpinnalle. Tikankonteista Kruunutikankontti Cypripedium reginae viimeisenä, vasta muutama verso pinnalla. Ja heti oli etana asialla ja järsinyt yhden verson kärkeä. Laitoin Mesurol -rakeita (sininen rae) viereen ja laudanpätkän rakeiden päälle suojaksi sateelta ja piiloon linnuilta. Tämä etanasyötti ei ole vaaraksi kämmeköille. Muuta vioitusta en huomannut.
Syöty Kruunutikankontti 24.4-16
Tikankonttihybridi Gisela, suurimmat versot noin 2 cm. 24.4-16
Viime vuonna yhteistilauksesta hankittu Cypripedium macranthos , kolme versoa. 24.4-16

Loput kuvat taitavat mahtua samaan viestiin.
Ensi kuva jossa näkyy vähän paremmin kasvin silmut ja osa juurista (niiden päältä poistettiin kivi). Tikankonttien juuret ovat aika pienellä alueella, ja kasvit pysyvät pienessä kasassa vanhoinakin. Niiden istuttaminen on siksi onneksi helppoa.
Kaivoin kasvin ensin lapiolla n. 30 cm säteeltä, jolloin juuria ei pahemmin katkennut nostossa.
Nostin paakun vielä pystyyn, jolloin näkyy kuinka litteä juuriston profiili on: kaikki juuret ovat alle 10 cm:n syvyydessä.
Varoen vahingoittamasta silmuja poistin vähitellen mahdollisimman paljon multaa paakusta. Se olisi onnistunut paremmin veden kanssa, mutta meidän ulkohanat on jo laitettu pois käytöstä. Silmut katkeavat aika helposti. Onnistuin pitämään ne ehjinä, ja koko kasvissa oli 11 kukkimiskokoista silmua!
Kasvin keskiosa oli jo kuollut, joten se oli helppo jakaa kahtia sormin ilman että juuria katkesi. Kuvassa näkyy kaksi isompaa jakopalaa (4 ja 6 silmua), yksi lahjaksi menevä pienempi palanen ja irrotettu, maatunut alkuperäinen juurakko. Nämä olisi voinut helposti jakaa vielä pienempiin osiin 1-3 silmun kokoisiin kasveihin, mutta halusin pitää kasvit aika isoina. Kuusisilmuinen pala jää alkuperäiselle paikalle ja nelisilmuinen lähellä olevaan penkkiin josta on sopivasti kuollut joku pensas.
Lopuksi vielä istutin juurakot takaisin maahan. Kaivoin ensin sen verran ison kuopan että koko juurakko mahtuu siihen helposti. Kuopan ei tarvitse olla syvä. Meidän maa on hyvin savista, mikä sopii konteille hyvin, mutta ainakaan helpommat kontit eivät ole kovin kranttuja.
Lopullinen istutussyvyys tulee olla niin, että silmut näkyvät maan pintaan. Varmistin että maa on melko tiivis kasvin ympärillä, ja lopuksi pietin sen takaisin kevyesti koristesoralla. Toivon mukaan kasvii saa uusia voimia jakamisesta, ja vaikka se ei kasvaisi alkuperäistä isommaksi tällä paikalla, niin ainakin sain kasvia nyt uuteen penkkiin.

Nyt on paras aika jakaa tikankontit. Kontit tulisi jakaa 3-10 vuoden välein, kun kasvu on vähän hidastunut mutta kasvi on vielä terve ja kukkii hyvin. Aloitin tämän kontin jakamisen kaivamalla silmut esiin. Pinnalta näkyi 8 kukkimiskokoista silmua reilun kymmenen vuoden kasvun jälkeen. Keskellä näkyy alkuperäinen kasvu, jossa nyt kasvaa vähän sammalta. Tätä kasvia ei ole jaettu aiemmin, koska se on kasvanut samassa paikassa siementaimesta asti.

Hari, minulle yhteistilauksessa tulleet puutarhaorkideat ovat suurelta osin menetetyt – juuriaan myöden. Ei niillä ollut alun alkaenkaan mitään mahdollisuutta selvitä. Kielteinen kokemukseni tässä asiassa ei ole ‘hyssyttelyllä’ poissuljettu! Näistä kokemistaan epäkohdista tulee kertoa ja ne tuoda julki! Näin ajatettelevat hekin joiden ei tarvinnut pettyä tilaaminsa orkideoihin, kuin myös he jotka ei tuleet tilanneeksikaan nyt mitään.’ Nämä nyt minisuossani esiin nousseet ihanuudet ovat viime kesän istutuksia, Turun Kauppilasta tulivat jo silloin tosi näyttävinä taimina. Koska pärjäsivät hienosti talven minisuossani ja näin kukkien minua nyt kiittävät – koen että suoni kasvuolosuhteet ovat otolliset tälle lajille 🙂 Elikkä – jos olisin saanut kerralla kunnolliset taimet – nekin asustaisivat virkeinä suossani ja voisin orkideoista riemuita – nyt tämän puutarhan kohdalla tämä jäi kokematta 🙁 Jos ensi kesänä jokin ao. puutarhasta tilaamani orkidea suossani elolle nousee – tulee niistä kuvat tähän osioon ja vikkelään! 11 ostin 4 saattaa olla ‘jotakuinkin elossa’. Toivossa on aina parempi elellä 🙂

Voisiko tuo paljon kauniimpi enää olla?
Kevään yhteistilauksen Cypripediumeita pitää arvioida vasta ensi kesänä. Nehän olivat suurelta osin jo kukkineet ja valmistautumassa syksyyn. Ilmastovyöhyke vaan oli väärä. Jos juurakko on kunnossa, sen pitäisi lähteä kasvuun keväällä. Pelkkinä juurakkoinahan näitä monasti myydäänkin. Jos juurakko oli pilaantunut, sitten ei tietenkään ole mitään tehtävissä. Wichmann hyvitti kaikki reklamoidut tapaukset yleensä kokonaan.
Suurin käyttäjämäärä: 80
Käyttäjiä juuri nyt:
5 Vieras(ta)
Tämän sivun lukijoita nyt:
1 Vieras(ta)
Aktiivisimmat käyttäjät:
aLycaste: 231
s.sipuli: 137
Teenjuoja: 114
Catasetum: 103
Sirkeli: 102
Pepe: 73
MaNi: 70
veronica: 51
Tillandsia: 40
Labi: 21
Uusimmat käyttäjät:
marisiskokhd
Jouni Tornberg
Salla Nyholm
Päivi Tiitu
oonauunila
Tuuli Koski
Maire Peltonen
Krista Sirviö
Juha Airo
Anne Järvinen
Tilastot:
Ryhmät: 1
Aihealueita: 28
Otsikoita: 364
Viestejä: 2908
Käyttäjätilastot:
Vieraskirjottajia: 128
Käyttäjiä: 99
Moderaattoreita: 1
Ylläpitäjiä: 1
Ylläpitäjiä: Ylläpito
Moderaattoreita: wphuolto