Orkidealehti
Orkidealehti
Jäsenlehtemme – Our journal
Orkidealehti on Suomen Orkideayhdistys ry:n jäsenmaksuun sisältyvä jäsenlehti. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Vuonna 2023 julkaistaan lehden 56. vuosikerta.
In 2023 we present the 56th volume of our membership journal Orkidealehti. It is published four times a year with ca. 44 pages, one of the issues being a more extensive double number. We target at a scientifically valid journal that serves our members with inspiring and useful contents about tropical and hardy orchids.
Lehden toimitus/Editor: orkidealehti@suomenorkideayhdistys.fi
Taitto/Layout: Hannu Koskela
Vastaava toimittaja/Chief Editor: Sinikka Pollari, sinikka.pollari@suomenorkideayhdistys.fi
Osa vanhoista irtonumeroista on myynnissä tapahtumien yhteydessä. Kaikkia numeroita voi tiedustella kirjastosta.
Orkidealehti 2/2023
Kesän lähestyessä on paikallaan varautua kasvukauteen ja mahdollisesti lomalla poissa vietettyyn aikaan oikealla kastelulla. Gunnel Adlercreutzin ja Deborah Dillon-Townes’in vinkit kertovat, miten orkideoita kastellaan niin että ne menestyvät ja pärjäävät jopa useamman viikon ilman hoitoa.
Yhdistyksen koronatauon jälkeen heränneitä aktiviteetteja esittelevät virallinen toimintakertomus ja sisäsivujen kuvakertomus. Toukokuussa pidetyn vuosikokouksen tuloksena aloitti toimikautensa hallitus, jonka uudet jäsenet esittäytyvät omalla palstallaan. Viime numerossa alkaneet Jouko Rikkisen matkakertomukset ja Janne Ahon terveiset Turun Ruissalosta jatkuvat. Kansainvälisiä vaikutelmia välittää meille Eki Soinisen kokemus Tallinnan orkideapäivistä. Pitkään odotetun Dresdenin orkideanäyttelyn matkakertomus ei mahtunut tähän mutta nähdään ensi numerossa.
Orkidealehti 1/2023
Oili Pentinsaaren lopetettua tehtävänsä päätoimittajana jäi lehden kokoaminen yhdistyksen hallituksen vastuulle. Yhteisvoimin olemme saaneet aikaan tämän ensimmäisen numeron. Suurin huolemme oli riittävän sisällön löytäminen. Saimme lopulta kuitenkin yllättävän paljon materiaalia eri kirjoittajilta, joita kaikkia haluamme kiittää. Janne Aholta ja Jouko Rikkiseltä tulleet artikkelit olivat jopa niin runsaita että päädyimme jakamaan ne jatkokertomuksiksi tähän ja seuraavaan numeroon. Erityiskiitokset haluamme antaa myös Oilille, jonka toimitustiimille antama opastus lehden kokoamistyöhön oli meille ensikertalaisille aivan ratkaisevaa. Nautinnollisia lukuhetkiä. Toivottavasti sisältö vastaa odotuksianne!
Orkidealehti 5/2022
Rossioglossum grande oli aikoinaan harrastajiemme kasvavien taitojen mittapuu. Laji viihtyi puulämmitteisissä kodeissa, mutta nykyisissä asunnoissamme lämpötilat pysyvät sille aivan liian tasaisina. Kuitenkin grande; pärjää hyvin lumikuningattaren Coelogyne cristata lailla, kun se jätetään puutarhaan kesäksi niin pitkäksi aikaa kuin sää sallii.
Viime vuosina on ollut upeaa nähdä Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan kehittyvän vastaamaan nykyajan haasteisiin. Janne Aho on tehnyt valtavan työn muuttaessaan kasvitieteellisen puutarhan merkittäväksi näyteikkunaksi, joka tutustuttaa kävijän kasvien monimuotoisuuteen.
Lehden toimituskunta vaihtuu. Olen toimittanut lehteä vuodesta 2010 ja nyt on tullut aika siirtää viestikapula muille harrastajille. Vuodet ovat olleet antoisia ja mielenkiintoisia. Toivotan täydestä sydämestäni seuraavalle toimitukselle työn iloa. OILI PENTINSAARI
Orkidealehti 3-4/2022
Kesämme yllättää aina: pitkät ja valoisat päivät saavat luonnon kukoistamaan sellaisella vauhdilla, ettei perässä tahdo pysyä.
Maamme luonto on runsas ja antelias orkideaharrastajallekin. Kämmekkämme ovat toki vaatimattomampia kuin tropiikin runsaudessa kasvavat sukulaisensa. Mutta kiehtovia ne ovat – kunhan malttaa kaikessa rauhassa ja avoimin aistein niitä lähestyä. Kesäterveisiä saamme Iso-Syötteeltä, Lofooteilta, Lapin käsivarresta, mutta aivan asutuksen keskelläkin on otollisia kasvupaikkoja, joihin pääsee vaikkapa raitiovaunulla tai bussilla.
Koronan hiukan laannuttua kävimme bussiretkellä Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa ihailemassa Janne Ahon tarmokkaan uudistustyön tuloksia. Hänen kunnianhimoisena tavoitteenaan on tuoda orkideoita näyttävästi esille luonnonmukaisia oloja jäljitellen. Ja tulokset näkyvät jo upeasti. Kannattaa käydä katsomassa!
Esittelemme myös ison joukon Phragmipedium- suvun lajeja ja risteymiä, jotka ilahduttavat meitä pitkän talvemme aikana kotiemme ikkunoilla ja lasikoissa.
Orkidealehti 2/2022
Juha Lindahl on vieraillut keväisessä Helsingin talvipuutarhassa, joka on tarjonnut vierailijoille kukkien ja kasvien täyttämän kiireettömän levähdyspaikan jo 129 vuoden ajan.
Kevään 2022 yhteistilaus tehtiin Orchideen-Zentrum Wichmannille. Jäseniemme kokoelmat täydentyivät tätä kautta 500 orkidealla, joista eräät ovat päätyneet tämän lehden sivuille.
Orkideoita harrastetaan toki Suomen ulkopuolellakin. Entinen puheenjohtajamme Ari Matikka muutti muutama vuosi sitten kotiosoitteensa Portugaliin ja kertoo nyt miten harrastus on jatkunut uudessa ympäristössä.
Orkidealehti 1/2022
Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön alaisuuteen kuuluva kasvitieteellinen puutarha on pääsemässä normaaliin toimintaan pitkän koronasulun jälkeen, mm. suositut lasten lauantait ovat palanneet.Puutarhassa on jo pitkään panostettu tiede- ja ympäristökasvatukseen, mikä jatkuu tarjoamalla erilaisia aktiviteetteja ja teemapäiviä, jotka on suunnattu varsinkin lapsille. Tämä näkyy jo nyt viime vuosina huomattavasti lisääntyneinä kävijämäärinä. Suurin muutos näkyy perinteisen lummealtaan muuttumisena kala-altaaksi, jonka elämää voidaan seurata diginäytöiltä. Uutena projektina on valmistumassa Madagaskarin ainutlaatuisesta ja eristyksissä olleesta luonnosta kertova Luonnon iso laboratorio on häviämässä.
Helsingin kaupungin Talvipuutarhassa kukkivat tänäkin vuonna upeasti lumikuningattaret Coelogyne cristata. Yhdistyksemme on viettänyt siellä perinteisesti Lumikuningatar-päiviä, joita ei kuitenkaan vielä tänä vuonna voida koronan vuoksi pitää. Puutarhassa on myös muita orkideoita ja eksoottisia kasveja, joten siellä kannattaa pistäytyä usein. Talvipuutarha on ollut avoinna kävijöille normaalisti, mutta aukiolo kannattaa tarkistaa heidän nettisivuiltaan.
Mielenkiintoisesta ja monipuolisesta Paphiopedilum- suvusta esitellään joitakin kotikasvatukseenkin soveltuvia lajeja.
Orkidealehti 5/2021
Vaikka kuinka muuta toivoisimme, niin korona ei tunnu vielä luovuttavan.
Paljon se on vaikuttanut meidänkin harrastukseemme, sillä muiden harrastajien tapaaminen on aina ollut ilon tuoja. Sanotaanhan, että jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. On vaihdettu kasveja, selattu tilauslistoja, kuunneltu muiden neuvoja ja kokemuksia sekä kertomuksia näyttelyistä ja ostosparatiiseista. Juuri kun on alkanut tuntua olojen helpottuvan, tuleekin huonoja uutisia.
Onneksi lehden materiaali kulkee hyvien yhteyksien avulla vaikeuksitta toimitukseen, taittoon ja painoon. Ja toivottavasti postiluukusta kolahtava lehti inspiroi ja tuo iloa.
Tässä numerossa julkaisemme European Orchid Councilin yhteisartikkelien sarjasta Isobyl la Croixin kirjoittaman artikkelin Horace Wallerista, joka David Livingstonen innoittamana lähti vuonna 1861 nykyisen Malawin alueelle lähetystyöhön. Matkan kuluessa Waller keräsi myös orkideoita, joista osa nimettiin hänen kunniakseen: epifyyttinä kasvava Jumellea walleri sekä kolme maaorkideaa Disa walleri, Eulophia walleri ja Habenaria walleri.
Luonnossa samoissa oloissa orkideoiden kanssa kasvaa runsaasti muita kasvilajeja. Näistä kotonakin voi kasvattaa mm. Tillandsia-suvun ilmakasveja, joita esittelee Johanna Vireaho.
Orkidealehti 4/2021
Kuinka kauan on odotettava orkidean siementaimen kasvamista kukkivaksi kasviksi? Vastaus riippuu orkidean lajista, mutta joka tapauksessa aika mitataan vuosissa, ei kuukausissa. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan vanha, arvokas tähtikämmekkä Angraecum sesquipedale pölytettiin 2012. Yksi sen siemenkodista lähetettiin Saksaan viljeltäväksi, saatuja pikkutaimia jaettiin useampaan paikkaan jatkokasvatukseen. Maaliskuun 2021 alussa niistä ensimmäinen kukki Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa Janne Ahon hoidossa. Ruissalon kuulumisia osa 6.
Lehtemme sisältää muutenkin runsaasti orkideoiden hoitoon liittyviä kysymyksiä, joihin tarjotaan myös vastauksia. Tervettä, hyvin hoidettua orkideaa on ilo katsella! Tämän numeron mukana pääsemme myös Borneolle, joka on maailman kolmanneksi suurin saari, kaksi kertaa Suomen kokoinen. Luonnoltaan se on rikas, orkideoitakin siellä kasvaa yli 1700 lajia. Matkakertomus on julkaistu Orkidealehden numerossa 2/2012, nyt mukaan on otettu lisäkuvia Borneon rikkaan ja aivan erityisen luonnon orkideoista.
Mukavia lukuhetkiä!
Orkidealehti 2-3/2021
Yhdistyksemme täyttää tänä vuonna kunniakkaat 60-vuotta. Koska tietoa orkideoista oli tuolloin vaikea saada, alettiin julkaista Orkidealehteä. Sen ensimmäisestä numerosta 1/1968 alkaen lehdessä on esitelty orkideoita, joita on ollut mahdollista kasvattaa myös kodeissamme. Vähitellen kehittyi tapa esitellä niitä kuukauden orkideoina.
Katleijoita ja katleijoiden lähisukuisia on kertynyt vuosien varrella tähän tietopankkiin runsaasti. Teija Haavisto on poiminut ne sieltä ja täydentänyt tärkeillä kasvupaikkatiedoilla. Tasalämmössä ikkunalla nuutuva katleija on haluton kukkimaan, joten luonnon kasvupaikkojen tietäminen auttaa ymmärtämään oloja, joissa orkideamme kasvavat hyvin ja ilahduttavat kukillaan.
Orkidealehti 1/2021
Koronan pitkittyessä huomaan selvästi kuinka tärkeää on muiden harrastajien tapaaminen. Kaiholla ajattelen jokavuotisia Lumikuningatar-päiviämme Helsingin talvipuutarhassa, kuukausikokousten iloista pulinaa, näyttelyn valmistelua ja siellä tavattuja ihmisiä, puheensorinaa retkibusseissa.
Tässä numerossa pääsemme pitkälle matkalle pohjoisen tuntureille Jouni Seppäsen kanssa. Maisemat ovat karun kauniita ja jylhiä, taivas on korkealla ja tuulet tuivertavat. Kasvukausi on lyhyt, mutta tulvillaan valoa. Orkideat ovat pieniä, joten niiden löytäminen tarvitsee vankat taustatiedot ja luonnon lukemisen kyvyn. Niiden kuvaaminen on hankalaa, eikä pohjoisen valokaan kuvaajaa helli. Lämmin kiitos Jounille ja mukavia lukuhetkiä teille kaikille.
Orkidealehti 5/20
Valoisan ajan vähentyessä on mukava ottaa varaslähtö kevääseen ja kääntää ajatukset jo siihen hetkeen, kun päivä taas pitenee. Siellä ne pleionet odottavat viileässä varastossa tai jääkaapin lokerossa pääsyä valoon, samoin lumen alta paljastuvan maan lämmetessä ulko-orkideat alkavat pilkistää mullan alta. Mutta sitä ennen voimme iloita kauniin kesämme aikana energiaa itseensä tankanneiden orkideoiden kukista. Katleijoiden syyskukkijat hehkuvat nyt parhaillaan ja uskon, että samanlaiseen loistoon yltävät myöhemmin myös kevätkukkijat. Tosin meitä nykyisiä harrastajia hemmotellaan niin monenlaisilla orkideoilla läpi vuoden, että jako syys- ja kevätkukkijoihin tuntuu vähän oudolta. Samalla ruokakauppareissullahan me voimme napata mukaamme vaikka minkälaisia orkideoita, valmiiksi kukkivina ja kohtuulliseen hintaankin. Niistäkin on iloa vaikka vuosiksi, kunhan annamme niille edes mahdollisuuden jatkaa kasvuaan kukkien kuihduttua.
Orkidealehti 4/20
Tätä Orkidealehden numeroa on tehty koronan varjossa. Maaliskuussa ehdittiin nipin napin olla Helsingin talvipuutarhan Lumikuningatar-päivillä, eikä silloin osattu vielä aavistaa, kuinka paljon jokapäiväinen elämä tulisi muuttumaan. Mutta ei auta, tärkeät asiat hoidetaan ja jatketaan arkea niin hyvin kuin voidaan. Ja iloitaan monesta asiasta ympärillämme. Ilon aiheisiin kuuluu ilman muuta upea luontomme, joka tänä kesänä onkin antanut parastaan. Nautitaan myös syksyyn kääntyvistä illoista ja kesällä voimia keränneistä orkideoistamme. Kesän rehevä kasvu enteilee upeaa kukintaa!
Orkidealehti 2-3/20
Kiinnostus vandojen kasvattamiseen on koko ajan lisääntynyt. Niitä on myös helposti saatavilla, niin marketeista kuin tarhoiltakin. Esittelimme vandat kymmen vuotta sitten teemanumerossa 5–6/2010, joten nyt on korkea aika palata aiheeseen.
Suvun laaja DNA-tutkimus 2012 on myllertänyt sukulaisuussuhteet täysin: moni asia on selkiintynyt ja yksinkertaistunut. Ehkä vaikeinta tässäkin muutoksessa on vanhasta irtautuminen.
Vandat ovat upeita kasveja. Sukuun mahtuu sekä hankalan kookkaita että pieniä lajeja, mutta kaikki niistä ovat varsinkin kukkiessaan omalla tavallaan viehättäviä.
Kaunista kesää – iloitaan tästä pohjoisen hienosta valosta ja omankin luontomme aarteista!
Orkidealehti 1/20
Tässä numerossamme hehkutamme Ruissalon orkideoiden uutta tulemista. Orkideaharrastajille Ruissalo on aina ollut tärkeä paikka, josta on haettu innoitusta ja tietoa orkideoiden kasvatuksesta. Jo yhdistyksen perustamiskokouksessa 7.3.1961 päätettiin tehdä retki Ruissaloon Esko Puupposen johdolla.
Internetin ja Euroopan Unioniin liittymisen myötä tiedonsaanti on helpottunut ja teollinen solukkolisäys on tuonut orkideat marketteihin kaikkien ulottuville. Sadunhohtoinen sana ”orkidea” on jokapäiväistynyt. Vaikka luonnonlajit tarvitsevat tarkemman hoidon kuin kaupalliset risteymät, niin kyllä ne samalle ikkunalaudalle mahtuvat ja sopuisasti kukkivat rinnakkain , se ei ole kuin järjestelykysymys. Kuluneena talvena olen seurannut valojen vaikutusta orkideoihini.
Uudet ledivalot saavat ihmeitä aikaan. Muina talvina nuokkuneet kasvini puhkuvat suorastaan kasvuintoa! Kukat ovat hyvin muodostuneita, lehdet kiiltävän kauniita. Ei valo kuitenkaan selitä kaikkea, vaan sen parina pitää olla ravintoa. Ja ennen kaikkea näiden tekijöiden on oltava sopivassa suhteessa keskenään. Iloitaan kasvusta ja orkideoiden monimuotoisista kukista ja värikylläisyydestä.
Orkidealehden (numeroon 3/1981 saakka jäsenlehti) sisällysluettelo 1968-2017, vuosikerrat 1-50
Alla olevasta linkistä avautuva sisällysluettelo on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa artikkelit ovat numerokohtaisessa järjestyksessä, toisessa osassa ne on järjestetty kirjoittajien mukaiseen aakkosjärjestykseen. Ensimmäisen osan lehtien numerot ja toisen osan kirjoittajahakemisto löytyvät myös kirjanmerkeistä.
The link below contains an index to all published articles of the 50 volumes of the Finnish Orchid Society’s orchid magazine Orkidealehti, covering years 1968-2017. The first part contains articles published in individual numbers. The second part contains an alphabetical index arranged by authors. – Published as an electronic supplement to Orkidealehti 6/2017 (vol. 50(6): 1-219).
Toimittanut /edited by Visa Lipponen
Orkidealehden sisällysluettelo 1968—2017. Vsk 1—50. LATAA 21 Mb!