Orkidealehti

Orkidealehti

Orkidealehti 4/2021

Kuinka kauan on odotettava orkidean siementaimen kasvamista kukkivaksi kasviksi? Vastaus riippuu  orkidean lajista, mutta joka tapauksessa aika mitataan vuosissa, ei kuukausissa. Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan vanha, arvokas tähtikämmekkä Angraecum sesquipedale pölytettiin 2012. Yksi sen siemenkodista lähetettiin Saksaan viljeltäväksi, saatuja pikkutaimia jaettiin useampaan paikkaan jatkokasvatukseen. Maaliskuun 2021 alussa niistä ensimmäinen kukki Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa Janne Ahon hoidossa. Ruissalon kuulumisia osa 6.

Lehtemme sisältää muutenkin runsaasti orkideoiden hoitoon liittyviä kysymyksiä, joihin tarjotaan myös vastauksia. Tervettä, hyvin hoidettua orkideaa on ilo katsella! Tämän numeron mukana pääsemme myös Borneolle, joka on maailman kolmanneksi suurin saari, kaksi kertaa Suomen kokoinen. Luonnoltaan se on rikas, orkideoitakin siellä kasvaa yli 1700 lajia. Matkakertomus on julkaistu Orkidealehden numerossa 2/2012, nyt mukaan on otettu lisäkuvia Borneon rikkaan ja aivan erityisen luonnon orkideoista.

Mukavia lukuhetkiä!

Orkidealehti 2-3/2021

Yhdistyksemme täyttää tänä vuonna kunniakkaat 60-vuotta. Koska tietoa orkideoista oli tuolloin vaikea saada, alettiin julkaista Orkidealehteä. Sen ensimmäisestä numerosta 1/1968 alkaen lehdessä on esitelty orkideoita, joita on ollut mahdollista kasvattaa myös kodeissamme. Vähitellen kehittyi tapa esitellä niitä kuukauden orkideoina.

Katleijoita ja katleijoiden lähisukuisia on kertynyt vuosien varrella tähän tietopankkiin runsaasti. Teija Haavisto on poiminut ne sieltä ja täydentänyt tärkeillä kasvupaikkatiedoilla. Tasalämmössä ikkunalla nuutuva katleija on haluton kukkimaan, joten luonnon kasvupaikkojen tietäminen auttaa ymmärtämään oloja, joissa orkideamme kasvavat hyvin ja ilahduttavat kukillaan.

Orkidealehti 1/2021

Koronan pitkittyessä huomaan selvästi kuinka tärkeää on muiden harrastajien tapaaminen. Kaiholla ajattelen jokavuotisia Lumikuningatar-päiviämme Helsingin talvipuutarhassa, kuukausikokousten iloista pulinaa, näyttelyn valmistelua ja siellä tavattuja ihmisiä, puheensorinaa retkibusseissa.

Tässä numerossa pääsemme pitkälle matkalle pohjoisen tuntureille Jouni Seppäsen kanssa. Maisemat ovat karun kauniita ja jylhiä, taivas on korkealla ja tuulet tuivertavat. Kasvukausi on lyhyt, mutta tulvillaan valoa. Orkideat ovat pieniä, joten niiden löytäminen tarvitsee vankat taustatiedot ja luonnon lukemisen kyvyn. Niiden kuvaaminen on hankalaa, eikä pohjoisen valokaan kuvaajaa helli. Lämmin kiitos Jounille ja mukavia lukuhetkiä teille kaikille.

Orkidealehti 5/20

Valoisan ajan vähentyessä on mukava ottaa varaslähtö kevääseen ja kääntää ajatukset jo siihen hetkeen, kun päivä taas pitenee. Siellä ne pleionet odottavat viileässä varastossa tai jääkaapin lokerossa pääsyä valoon, samoin lumen alta paljastuvan maan lämmetessä ulko-orkideat alkavat pilkistää mullan alta. Mutta sitä ennen voimme iloita kauniin kesämme aikana energiaa itseensä tankanneiden orkideoiden kukista. Katleijoiden syyskukkijat hehkuvat nyt parhaillaan ja uskon, että samanlaiseen loistoon yltävät myöhemmin myös kevätkukkijat. Tosin meitä nykyisiä harrastajia hemmotellaan niin monenlaisilla orkideoilla läpi vuoden, että jako syys- ja kevätkukkijoihin tuntuu vähän oudolta. Samalla ruokakauppareissullahan me voimme napata mukaamme vaikka minkälaisia orkideoita, valmiiksi kukkivina ja kohtuulliseen hintaankin. Niistäkin on iloa vaikka vuosiksi, kunhan annamme niille edes mahdollisuuden jatkaa kasvuaan kukkien kuihduttua.

Orkidealehti 4/20

Tätä Orkidealehden numeroa on tehty koronan varjossa. Maaliskuussa ehdittiin nipin napin olla Helsingin talvipuutarhan Lumikuningatar-päivillä, eikä silloin osattu vielä aavistaa, kuinka paljon jokapäiväinen elämä tulisi muuttumaan. Mutta ei auta, tärkeät asiat hoidetaan ja jatketaan arkea niin hyvin kuin voidaan. Ja iloitaan monesta asiasta ympärillämme. Ilon aiheisiin kuuluu ilman muuta upea luontomme, joka tänä kesänä onkin antanut parastaan. Nautitaan myös syksyyn kääntyvistä illoista ja kesällä voimia keränneistä orkideoistamme. Kesän rehevä kasvu enteilee upeaa kukintaa!

Orkidealehti 2-3/20

Kiinnostus vandojen kasvattamiseen on koko ajan lisääntynyt. Niitä on myös helposti saatavilla, niin marketeista kuin tarhoiltakin. Esittelimme vandat kymmen vuotta sitten teemanumerossa 5–6/2010, joten nyt on korkea aika palata aiheeseen.

Suvun laaja DNA-tutkimus 2012 on myllertänyt sukulaisuussuhteet täysin: moni asia on selkiintynyt ja yksinkertaistunut. Ehkä vaikeinta tässäkin muutoksessa on vanhasta irtautuminen.

Vandat ovat upeita kasveja. Sukuun mahtuu sekä hankalan kookkaita että pieniä lajeja, mutta kaikki niistä ovat varsinkin kukkiessaan omalla tavallaan viehättäviä.

Kaunista kesää – iloitaan tästä pohjoisen hienosta valosta ja omankin luontomme aarteista!

Orkidealehti 1/20

Tässä numerossamme hehkutamme Ruissalon orkideoiden uutta tulemista. Orkideaharrastajille Ruissalo on aina ollut tärkeä paikka, josta on haettu innoitusta ja tietoa orkideoiden kasvatuksesta. Jo yhdistyksen perustamiskokouksessa 7.3.1961 päätettiin tehdä retki Ruissaloon Esko Puupposen johdolla.

Internetin ja Euroopan Unioniin liittymisen myötä tiedonsaanti on helpottunut ja teollinen solukkolisäys on tuonut orkideat marketteihin kaikkien ulottuville. Sadunhohtoinen sana ”orkidea” on jokapäiväistynyt. Vaikka luonnonlajit tarvitsevat tarkemman hoidon kuin kaupalliset risteymät, niin kyllä ne samalle ikkunalaudalle mahtuvat ja sopuisasti kukkivat rinnakkain , se ei ole kuin järjestelykysymys. Kuluneena talvena olen seurannut valojen vaikutusta orkideoihini.

Uudet ledivalot saavat ihmeitä aikaan. Muina talvina nuokkuneet kasvini puhkuvat suorastaan kasvuintoa! Kukat ovat hyvin muodostuneita, lehdet kiiltävän kauniita. Ei valo kuitenkaan selitä kaikkea, vaan sen parina pitää olla ravintoa. Ja ennen kaikkea näiden tekijöiden on oltava sopivassa suhteessa keskenään. Iloitaan kasvusta ja orkideoiden monimuotoisista kukista ja värikylläisyydestä.

Jäsenlehtemme

Orkidealehti on Suomen Orkideayhdistys ry:n jäsenmaksuun sisältyvä jäsenlehti. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Vuonna 2017 juhlimme jo lehden viidettäkymmenettä vuosikertaa!

In 2017 we celebrated already the 50th volume of our membership magazine Orkidealehti. It is published four times a year with ca. 44 pages, one of the issues being a more extensive double number. We target at a scientifically valid magazine, which serves our members with inspiring and useful contents about tropical and hardy orchids.

Lehden toimitus/Editor: Oili Pentinsaari, Riippakoivuntie 12 A, 02130 Espoo, puh/tel. +358 40 839 5246, orkidealehti@suomenorkideayhdistys.fi

Taitto/Layout: Hannu Koskela 2021, Noora Typpö 2020

Vastaava toimittaja/Chief Editor: Jyrki Elfving, puheenjohtaja@suomenorkideayhdistys.fi

 

0rkidealehti Mediakortti 2021    
0rkidealehti Mediadaten 2021          
0rkidealehti Mediacard 2021

TEE OSOITTEENMUUTOS
OTA YHTEYTTÄ/CONTACT

Orkidealehden (numeroon 3/1981 saakka jäsenlehti) sisällysluettelo 1968-2017, vuosikerrat 1-50

Alla olevasta linkistä avautuva sisällysluettelo on kaksiosainen. Ensimmäisessä osassa artikkelit ovat numerokohtaisessa järjestyksessä, toisessa osassa ne on järjestetty kirjoittajien mukaiseen aakkosjärjestykseen. Ensimmäisen osan lehtien numerot ja toisen osan kirjoittajahakemisto löytyvät myös kirjanmerkeistä.

The link below contains an index to all published articles of the 50 volumes of the Finnish Orchid Society’s orchid magazine Orkidealehti, covering years 1968-2017. The first part contains articles published in individual numbers. The second part contains an alphabetical index arranged by authors. – Published as an electronic supplement to Orkidealehti 6/2017 (vol. 50(6): 1-219).

Toimittanut /edited by Visa Lipponen

Orkidealehden sisällysluettelo 1968—2017. Vsk 1—50. LATAA 21 Mb!

Osa vanhoista irtonumeroista on myynnissä tapahtumien yhteydessä. Kaikkia numeroita voi tiedustella kirjastosta.