Orkidealehti 5-6/2007 – Phalaenopsis

Orkidealehden erikoisnumero 5-6/2007, 82 s. esittelee perhosorkideat (Phalaenopsis) sekä antaa suvun hoito-ohjeet

Aiheet

Perhoskämmeköiden luokittelu

Jouko Rikkinen tarkastelee artikkelissaan Phalaenopsis-orkidean rakennetta, suvun levinneisyyttä sekä jaottelua alasukuihin, sektioihin ja lajeihin. Hän käsittelee lyhyesti myös viimeaikaisia DNA-tutkimusten tuloksia lajien sukulaisuussuhteista sekä Phalaenopsis-lajien risteyttämistä muun sukuisten orkideoiden kanssa.

Perhosorkideoiden luonnonlajeja

Artikkelissa esitellään sanoin ja kuvin harrastajien tavallisimmin kasvattamia Phalaenopsisten luonnonlajeja ja kerrotaan niiden olosuhteista luonnossa. Eri lajien luontaisten kasvuvaatimusten tuntemus auttaa kotikasvatuksen onnistumisessa, korostaa kirjoittaja Oili Pentinsaari.

Perhosorkidearisteymiä

Orkideat risteytyvät helposti luonnossa, mitä ominaisuutta myös viljelijät ovat hyödyntäneet luomalla tuhansittain risteymiä. Oili Pentinsaari kertoo lyhyesti risteytystyön alkuvaiheista ja esittelee muutamia suosittuja hybridejä.

Perhoskämmeköiden tuotanto

Matti Niissalo tarkastelee Phalaenopsisten suosion syitä ja kaupallista tuotantoa.

Perhosorkidean hoito

Oili Pentinsaari antaa kasvatusvinkkejä ja opastaa, miten luonnossa päällyskasveina puiden oksilla viihtyvät perhosorkideat saadaan menestymään kotioloissa.

Kokemuksia perhosorkideoiden kasvattamisesta

Artikkelissa esitellään kolmen jäsenen kokemuksia eri lajien ja lajikkeiden kasvattamisesta.

Phalaenopsis vesiviljelyssä

Tiina Jokiniemi on kasvattanut perhosorkideoita vesiviljelyssä hyvin tuloksin.

Valkoisen orkidean lumous

Tuula Hulkkonen kävi tapaamassa kirjailija Inkeri Kilpistä, jonka ikkunalla kukoistaa suurikukkainen valkoinen perhosorkidea.

Maan mainio mies

Arno Kasvi, kautta maan kuulu luennoitsija ja kasviharrastajien väsymätön opastaja, toimii ylipuutarhurina Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, jonne suuntautuvat myös useimmat yhdistyksemme retket. Arno Kasvia haastatteli Oili Pentinsaari.

Keisarinnan perustamassa lääkekasvitarhassa ovat tänään tutkimuskohteena Bulbophyllumit

Wienin yliopiston kasvitieteellinen puutarha perustettiin keisarinna Maria Theresian aikana 1700-luvun puolivälissä. Tänään tärkeitä toimialueita ovat opetus- ja virkistystoiminta, luonnonsuojelu sekä tieteellinen tutkimus. Tuula Hulkkonen vieraili puutarhalla ja sen kasvihuoneissa.

Orkideat kukkivat Wienin Palmenhausissa

Schönbrunnin linnan puistossa sijaitseva Palmenhaus tarjoaa kävijöiden ihailtavaksi laajan kokoelman kolmen eri ilmastovyöhykkeen kasveja – myös orkideoita. Tuula Hulkkosen raportti.

Kirja-arvio

Pekka Pärnänen esittelee orkideakirjojen pikkujättiläisen, yli 600-sivuisen ”Botanica’s Pocket Orchids” -kirjan.

Orkidealehden Postilaatikko

Kysymys-, vastaus- ja kommenttipalsta, jota toimittaa Oili Pentinsaari.

Unkarin orkideaseuran toimintaa juhlakirjan valossa

Judit Mäkinen esittelee 30-vuotiaan Unkarin orkideaseuran toimintaa.

Orkidealuentojen syksy

Matti Niissalon kolumni kertoo syyskauden orkideakuulumiset Lontoosta.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Orkidealehti 5-6/2007 – Phalaenopsis”