Ale!

Orkidealehti 1/2014

2,00 1,00

Irtonumerot tulevat myyntiin 2015 alussa

Varasto loppu

Kuvaus

ORKIDEALEHTI 1 / 2014

44 sivua

Kansikuvamme Bulbophyllum phalaenopsis johdattaa ajattelemaan syntyjä syviä: luonnossa on kaikella tarkoituksensa. Ja kuinka tärkeää on ekosysteemien säilyminen.

Tammikuun orkidea

Bulbophyllum lasiochilum lasketaan kuuluvaksi sukunsa pieniin lajeihin, aivan miniatyyri se ei kuitenkaan ole. Laji sai nimensä erikoisen “partaisen” huulensa johdosta (lat. lasio = pörröinen, karvainen, chilus = huuli).

Oncidiumit ovat minun orkideoitani

– Olen kasvattanut orkideoita alun toistakymmentä vuotta, mutta tuntuu että opittavaa vain riittää. Ohjeiden soveltaminen omiin oloihin ei ole helppoa! Luvattoman usein myös tarhalta tilattu tai kaupasta ostettu orkidea heiluu huonojuurisena ruukussaan. On siis aloitettava alusta, juurten kasvattamisesta, sanooPaula Haapanen ja antaa monta käytännön neuvoa.

Näyttelyn aarteet

Kun tarjolla on orkideoita salin täydeltä, ei kaikkia ihanuuksia löydä. Lehteen on poimittu joukko harvinaisuuksia syksyisestä näyttelystämme Helsingin G18-salissa. Näiden joukossa Bulbophyllum phalaenopsis, kolme harvinaista Phragmipediumia, hauskoja puikkokämmeköitä sekä lumoavia katleijoita. Ne kaikkein tärkeimmät aarteet ovat kuitenkin yhdistyksen talkoolaiset!

Marei Karge-Liphard vaalii suvun perinteitä

On yhteistilauksen aika, lehden keskivälissä on irrotettava tilauslista, johon on kerätty lähes 400 lajia. Lisää löytyy vielä nettisivuiltamme…

Uudet ledit hellivät kasvia ja katsojaa

Ledit säästävät energiaa ja mahdollistavat valospektrin optimoinnin.

Ensimmäisen polven ledivalaisimet koostuivat vain sinisistä ja punaisista aallonpituusalueista. Kasvit pärjäävät tällaisella sini-puna-yhdistelmälläkin, kuten ne pärjäävät suurpainenatriumvalojenkin alla, mutta kasvutulokset jäävät heikommiksi varsinkin talvella, kun luonnonvaloa on vähän. Eri aallonpituudet tarjoavat paitsi energiaa yhteyttämiseen myös signaaleja, jotka vaikuttavat kasvin kasvutapaan ja fysiologiaan.

Kuukauden orkideat Dendrobium Berry ‘Oda’ ja Vandachostylis Thai Sky

Esittelyssä olevat puikkokämmekkä ja vanda eivät turhia nyrpistele vasta-alkajankaan hoivissa. Saatavilla usein myös kukkakaupoista ja marketeista. Kuukauden orkideat luettavissa nettisivuiltamme orkideaikkuna-osiosta.

Caladenia citrina

Australialaisia orkideoita on pidetty erikoisina. Tätä mainetta tukee myös hämähäkkiorkideaksi kutsuttu Caladenia citrina, josta kertovat George Tiong ja Jim Cootes.

Esteetikko orkideatarhassa

Ulla-Maija Aalto tallensi kuviinsa hengästyttävän määrän kauneutta käydessään Singaporen kasvitieteellisen puutarhan orkideatarhassa.