Orkidealehti 2/2014

2,00

Tulossa myyntiin 2015 alussa

Varasto loppu

Kuvaus

ORKIDEALEHTI 2 / 2014

40 sivua

 

VAATIVA EI AINA OLE VAIKEA

Minkä tahansa harrastuksen viehätys piilee sen asettamissa haasteissa. Liian vaikean kanssa pettyy usein, liian helppoon kyllästyy. Saatavilla olevien orkideoiden lajimäärä on lisääntynyt huimasti, niin risteymien kuin aitojen luonnonlajienkin. Eikä sellaista orkideaa olekaan, josta ei olisi netistä tai kirjoista pengottavissa tietoa kasvattamisesta tai olosuhteista, joissa se kasvaa luonnossa.  Tässäkin numerossa esittelemme monta orkideaa, joita yleensä pidämme vaikeina. Siitä huolimatta ne saattavat kukoistaa vähälläkin hoidolla, kunhan niiden kasvun perusrytmiä kunnioitetaan.  Valinnoissa kannattaa olla rohkea!

Ancistrochilus rothschildianus

kasvaa päiväntasaajan Afrikassa, länsirannikolta Ugandaan 500–1100 metrin korkeudella. Useimmiten sitä on löydetty suurten puiden vaakasuorilta oksilta parinkymmenen metrin korkeudella maasta. Kukinta-aika on pitkä, sillä kukat avautuvat eri aikaan ja kestävät viikkoja.

Muutama orkidea riittää

Maarit Vallinharju-Stenman kertoo kuinka hän alkoi stressaantua orkideoiden hoidon kanssa ja luopui suurimmasta osasta kasvattejaan. Hänelle jäivätPaphiopedilum Pinocchio, Ludisia discolor ja jokinOncidium-laji, joiden hoitoa hän pohtii ja kyselee neuvoa m. ludisian nuorentamiseksi. Orkideoista ei kuitenkaan pääse niin helpolla eroon: uusia tulokkaita ovat PaphiopedilumLeeanum ja valkoinen perhosorkidea – ja mieli tekisi vielä muitakin.

Lumikuningattaret Helsingin talvipuutarhassa

Mirja Vuorisalon mielestä talvilomaviikolle ajoittuneilla kahdeksansilla Lumikuningatar-päivillä oli kaikkien aikojen paras tunnelma. Kävijöitä oli tungokseen asti, mukana myös paljon lapsia ja nuoria.

Pukettimatkalla Tallinnassa

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha on käymisen arvoinen vierailukohde, varsinkin siellä vuosittain järjestettävän orkideaviikon aikana. Nähtävänä on kasvitieteellisen omien orkideoiden lisäksi myös harrastajien kasveja. Tämän vuoden erikoisuuksia olivat mm. Schoenorchis gemmataRhynchostele cordataOeceoglades saundersiana sekä mielenkiintoinen Dendrobium tanii, joka kuitenkin on D. bracteosumin ja jonkin muun puikkokämmekän risteymä.

Dendrobium Nikkou

Tämä Kargen viime vuonna rekisteröimä risteymä on herättänyt hämmennystä, koska samalla nimellä myydään vaaleanpunaisia ja liiloja, sekä kookkaita että pieniä kasveja. Vaihtelu selittyy risteymän  vanhempien erilaisilla kannoilla.

Lycaste-suvun orkideat tarvitsevat vuodenajat

Lykastet olivat aikoinaan hyvin suosittuja harrastajien kasveja. Nykyään ne ovat samassa tilanteessa kuin lumikuningattaret: asuinolomme ovat muuttuneet niille epäsuotuisiksi. Kuitenkin hyvin pienillä järjestelyillä ne kukkivat upeasti vuodesta toiseen. Juha Heinolla kasvavat Lycaste aromatica, L. lasioglossa ja L. virginalis (syn. skinneri) sekä risteymät L. Strawberry Fair, L. Hugheuden jaL. Fire Bird. Hän kertoo miten näiden kanssa onnistutaan.

Lisäksi esitellään tanskalaisen Hans Christiansenin kasvattama XL-kokoinen Lycaste Balliae (L. macrophylla x L. virginalis) sekä Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa kasvava Sudamerlycaste jimenezii.

Madeira on patikoijan paratiisi

Portugalille kuuluva Madeira on upea kohde luontomatkailijalle. Vanhat kastelukanavat, levadat, tarjoavat yhteensä kaksi Suomen mittaa patikointireittejä saaren joka puolella. Endeemisiä orkideoita saarella kasvaa vain viisi. Näistä vain Dactylorhiza foliosa on helposti löydettävissä. Sen sijaan saaren ilmasto mahdollistaa viileiden alueiden orkideoiden kasvattamisen: siksi pihoilla ja puutarhoissa kukoistavat venuksenkengät, kymbidit ja helokämmekät.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Orkidealehti 2/2014”