ORKIDEALEHTI 3/2009

ORKIDEALEHTI 3/2009

Jos metsään haluat mennä nyt – ohjeita kämmekkäretkille
Miten voimme varustautua etsimään kämmeköitä Suomen luonnosta ja mistä saa tietoa niiden kasvupaikoista? Pekka Pärnänenantaa vinkkejä.

Darwin ja orkideat
Tänä vuonna Charles Darwinin syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta. Jouko Rikkisen ja Tuula Hulkkosen artikkelissa tarkastellaan, miten orkideat liittyivät Darwinin tutkimuksiin luonnonvalinnasta ja evoluutiosta, ja kerrotaan hänen elämästään Down Housessa.

Luontomatkalla Madagaskarilla – Madagaskarin orkideat – Tähtikämmekkä
Kaksiviikkoisella Madagaskarin kierroksella suomalainen retkiryhmä tutustui saaren ainutlaatuiseen luontoon ja sen erilaisiin kasvillisuusalueisiin. Oili Pentinsaari kertoo matkakokemuksistaan ja luo lisäksi katsauksen Madagaskarin orkideoiden löytöhistoriaan ja niiden tulemiseen eurooppalaisiin kasvatustarhoihin. Hän kävi tutustumassa myös Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan tähtikämmekän kukintaan.

Thaimaassa ei orkidea nuku talviunta
Juha Lindahl kertoo lomamatkan orkideaelämyksistä ja kuvaa käyntiään Phuket Orchid Farm -kasvatustarhalla.

Orkideoita ja vuorikiipeilyä Ecuadorissa – Quito Orquideas 2009
Orkideakongressi ja -näyttely tutustutti Jyri Juurikkalan luonnonsuojelutilanteeseen Ecuadorissa, jossa joka neljäs kukkiva kasvi on orkidea.

Ascocenda Princess Mikasa ’Pink’ paljaalla kaarnalla
Jussi Gävert kertoo Ascocendan tyviverson onnistuneesta juurrutuksesta.

Orkideoiden virustaudit
Zsuzsa Tátrai Unkarin orkideaseurasta esittelee tavallisimmat orkideoita vaivaavat virustaudit. Suomennos Judit Mäkinen.
Kevään kasviretkiä

Matti Niissalon kolumni kertoo keväisistä kämmekkähavainnoista Espanjassa ja Britanniassa.

Se kukkii sittenkin
Christer Blombergin seitsemän vuoden odotus palkittiin: Paphiopedilum rothschildianum kukki vihdoinkin.
Kevätkauden toimintaa

Ari Matikka ja Olavi Niemi raportoivat yhdistyksen tapahtumista.

Erikoisia kasvualustoja
Yhdistyksen yhteistilauksessa saatujen kasvien kasvualusta on aiheuttanut kysymyksiä. Oili Pentinsaaren raportti.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “ORKIDEALEHTI 3/2009”