Kuvaus
60 sivua
Elokuun orkidea
Coelogyne-risteymä (Coelogyne lawrenceana × C. ochracea)
”Pajukepeistä” kasvoi rakas harrastus
Opiskeluaikanaan Juha Heino sai pienen Dendrobium nobilen puikon Kuopion kampuksen puutarhalta. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, se on vankka yli metrin korkuinen kasvi, jaettukin jo kahtia. Ennen Suomen EEC-jäsenyyttä orkideoiden ostaminen ei ollut helppoa, siksi useimmat Juhan orkideoista on hankittu yhdistyksen yhteistilauksista. Juhalla on upea kokoelma erilaisia puikkokämmeköitä, barkerioita ja leelioita. Kesäisin ulkona kasvavat ruukuissaan pleionet, tikankonttiristeymät sekä Bletilla striata. Ne Juha siirtää talveksi kellariin. Kahteenkymmeneen vuoteen mahtuu monta kokemusta!
Kesän kuulumisia
Lukijoiden ikuistamia kesäisiä kuvia niin koti-ikkunoilta kuin rikkaasta luonnostamme. Useat kotimaiset kämmekkämme ovat uhanalaisia, joten niiden säilymisestä on syytä huolehtia.
XL-orkidea
Maxillariella tenuifolia Eric Young -säätiön näyttelytilassa Jerseyn saarella on näkemisen arvoinen, upea pensasmainen kasvi.
Teema: Iki-ihanat helokämmekät
Coelogyne-suvun tähti on meillä ilman muuta lumikuningatar, Coelogyne cristata, joka on löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin yli sata vuotta sitten. Suvussa on myös useita nykyisissä asunnoissamme viihtyviä lajeja.
Helokämmeköiden rakenne ja luokittelu
Coelogyne-sukuun kuuluu rajauksesta riippuen 160–200 orkidealajia. Ne ovat kaikki kotoisin Kaakkois-Aasiasta, useimmat lajit Taka-Intian saaristosta tai Himalajan alueen vuoristosademetsistä. Levinneisyysalueen länsiraja kulkee Intiassa ja itäraja Fidzin tienoilla. Useimmat helokämmekät elävät puiden rungoilla ja oksistossa epifyytteinä, mutta joukossa on myös kalliokasveja, vain harvat lajit kasvavat maassa. Monilla helokämmeköillä on suuret ja näyttävät, usein voimakkaasti tuoksuvat kukat.
Helokämmeköissä on mistä valita
Perinteisesti on kasvatettu vain muutamia helokämmekkälajeja, niin meillä kuin muuallakin. Kuitenkin viime vuosina orkideatarhojen valikoimat ovat selvästi monipuolistuneet. Tarkempaan esittelyyn on valittu 27 lajia. Näistä kerrotaan kasvupaikkatiedot sekä annetaan kasvatusohjeet. Valittavana on monta mielenkiintoista helmeä!
Missä helokämmekät kasvavat
Kaakkois-Aasian trooppinen alue on laaja, joten ilmasto-olotkin vaihtelevat helokämmeköiden kasvualueilla suuresti. On myös tärkeä tietää, millä korkeudella kasvit kasvavat, sillä ylöspäin mentäessä lämpötila laskee 0,6 astetta jokaista sataa metriä kohden.
Zojan ja Tamaran tärpit: Näin kasvatat helokämmekkää
Zoja ja Tamara Pienimäellä on pitkä ja monipuolinen kokemus Coelogyne-suvun orkideoiden kasvattamisesta: yli 20 vuotta ja reilut 50 eri lajia. Käsitellyiksi tulevat niin kasvualustat, kastelut kuin muutkin hoitotoimet eri vuodenaikoina.
Lumikuningattaret kukkivat kilpaa
– Yön ja päivän lämpöero tuntuu eniten vaikuttavan siihen, että lumikuningatar kukkii, sanoo Sirkka Talvimo, joka on kasvattanut lumikuningattaria vuodesta 2000 ja saanut ne loistavasti kukkimaan.
Kuningattaren hovirouvana
Miten kummassa saa lumikuningattaren kukkimaan kerrostaloasunnossa? Sirkka-Liisa Sjöblom kertoo unelmiensa orkidean kukittamisesta.
Helokämmeköiden risteymiä
Ensimmäinen Coelogyne-suvun risteymä rekisteröitiin vasta 1906, jolloin muiden orkideasukujen risteymiä oli jo tuhansia. Myöhemminkään suku ei ole risteyttäjiä paljoa kiinnostanut, joitakin risteymiä on silloin tällöin myynnissä orkideatarhoilla.
Orkidea ja sen nimi: Coelogyne Memoria W. Micholitz
Tuula Hulkkonen kertoo, kuinka tämän risteymän vanhemmat, Coelogyne mooreana ja C. lawrenceana, aikoinaan löydettiin Vietnamista. Lajien välinen risteymä nimettiin orkideankerääjä Wilhelm Micholitzin elämäntyön muistoksi.
Syyskuun orkidea
Cattleya tenebrosa
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.