Orkidealehti 5/2013

3,00

Orkidealehti 5/2013

Varasto loppu

Kuvaus

 

ORKIDEALEHTI 5/2013

 40 sivua

 Tässä numerossa hehkutamme orkideanäyttelyjen tenhoa. Vaikka netti ja lehdet pursuavat kuvia orkideoista, ne eivät luo samaa kokemusta kuin kasvin näkeminen aivan omin silmin. Usein kuvat ovat kukista – monimuotoisia ja jännittävän erikoisia nekin – mutta vasta koko kasvin näkeminen kertoo, haluaisiko sitä katsella ja hoidella omassa kodissaan.

Elokuun orkidea

Tyynen valtameren saaristosta kotoisin oleva Dendrobium glomeratum tunnetaan myös nimellä D. sulawesiense. Se on puikkokämmekkä, joka on kaunis myös ilman kukkia, sillä lehdet ovat pitkäikäisiä, kauniin kiiltävän vihreitä. Purppuranpunaisten kukkien pinnalla on valoa heijastavaa pigmentointia, joka on luonnossa tarpeen, sillä laji ei kasva kovin valoisassa paikassa. Kukat kestävät useita viikkoja.

 Filipan onnelliset orkideat

Filippa Bredenbergin orkideat ovat vallanneet keväällä hankitun talon ikkunalaudat, joilla kukkivat sulassa sovussa niin pienet perhosorkideat Phalaenopsis bellina ja P. violacea eri värimuunnoksineen kuin isokukkaiset katleijat Cattleya rex, C. mossiae ja C. tenebrosa muiden odottaessa vuoroaan. – Katleijoiden luonnonlajit ovat tyylikkäitä, sen sijaan entisajan risteymien kukissa on usein lähes brutaalia runsautta kaikkine röyhelöineen. Ei ihme, että katleijat ja kevytmielinen elämä yhdistettiin toisiinsa, varsinkin viktoriaanisella ajalla, jolloin rakkaudesta puhuttiin hyvin verhotusti, Filippa toteaa.

Saarenmaalla pyörällä orkideoista

Johanna Kainulainen polkaisi pyöräretkelle Saarenmaalle kevyin varustein. Teiden varsilta ja lähimaastoista löytyivät äkkiseltään keltalehdokit, kirkiruohot, tummaneidonvaipat, maariankämmekät, kimalaisorhot, suoneidonvaipat sekä harvinaisempi pyramidikämmekkä.

– Löysin orkideaharrastukseeni uuden lumoavan ulottuvuuden. Ensi kesänä uudestaan, sillä näkemättä jäi vielä tikankontti ja moni muu Saarenmaan 36 kämmekästä!

 Pussikämmekkä kuuluu perinnemaisemaan

Maariankämmekän sukulainen, pussikämmekkä (Dactylorhiza viridis) ei väreillä koreile, vaan maastoutuu heinikon sekaan. Se on väistyvä laji, joka karjan laiduntamisen loputtua häviää kilpailun kasvutilasta rotevampien kasvien kanssa. Hartolan Vuorenkylässä on Mattlareiden perinnetila, jossa pidetään huolta luonnon monimuotoisuudesta.

Sininen perhosorkidea on nyt totta

Japanilainen tutkijaryhmä siirsi kukinta-ikäisen Phalaenopsis Wedding Promenaden oman värigeenin tilalle yleisesti silkin värjäykseen käytetyn rikkasoljon (Commelina communis) värigeenin. Myös muiden ominaisuuksien muuntaminen on jo todellisuutta. Ehkäpä piankin orkideaharrastaja voi tilata netistä orkidean, johon kerää haluamansa ominaisuudet moduuleina?

Tunne vihollisesi 3: Lehtikirvat

Lehtikirvat ovat kesäinen kiusa. Ne löytävät puutarhaan istutetut maaorkideat sekä ulos tai parvekkeelle kesänviettoon siirretyt muut orkideat. Niitä saattaa tulla kotiin myös kausikukkien mukana.

Vanda voi kasvaa myös ruukussa

Pitkät juuret vapaina hulmuava vanda on aina tuntunut eksoottiselta – kuin pala tropiikin luontoa tulisi kotiimme. Olohuoneemme on kuitenkin vandoille karu paikka: kuiva, tasalämpöinen ja hämärä. Jim Durrant englantilaiselta McBean’s-tarhalta vakuuttaa, että niiden kasvatus onnistuu myös perhosorkideoiden tapaan ruukussa kaarnapohjaisessa kasvualustassa.

Nimilappuja uusiksi

Orkideoiden, kuten muidenkin kasvien sekä eläinten nimien jatkuva muuttuminen on väistämätön seuraus kehittyneestä DNA-tutkimuksesta sekä tietotekniikan avaamista mahdollisuuksista löytää ja käsitellä arkistotietoja. Uusin mullistus on tapahtunut Vanda-suvun ympärillä. Myös muut, aiemmin tehdyt muutokset ovat aiheuttaneet runsaasti nimilappujen vaihtamisia.

Menneen maailman lumo. Katleijat 1

Katleijat olivat säihkyviä orkideamaailman kuningattaria yli sadan vuoden ajan, 1800-luvun puolivälistä pitkälti yli 1900-luvun puolen välin. Katleijoista oltiin valmiita maksamaan uskomattoman suuria summia, ja niiden kukittamisella mitattiin niin kasvattajan kuin orkideakokoelmankin arvo. Tässä osassa esitellään Cattleya labiata, C. mossiae, C. maxima ja C. warscewiczii. 

Syyskuun orkidea Cattleya mossiae

Maija Nieminen esittelee suosikkiorkideansa ja toteaa sen olevan oikea valinta sille, joka rakastaa isoja, näyttäviä, tuoksuvia ja värikkäitä orkideoita.

Lontoo RHS 2013
Vanhoja konkareita ja tulevaisuuden toivoja

Jokakeväinen orkideanäyttely on tapaus, jota ei voi ohittaa. Näyttelilleasettajina olivat vanhat perinteiset tarhat, mutta palkinnot kahmi Writhlingtonin koululaisten osasto. Ja ansiosta: vitivalkoisen, yhtenä ryöppynä kukkivan lumikuningattaren läpimitta oli 180 senttiä, näyttelyn parhaaksi kasviksi päässyt Dendrobium thyrsiflorum kurotteli korkealle. (Sille olisi kyllä antanut hyvän vastuksen puheenjohtajamme kasvi, vrt. sivu 8.) Näyttelyssä oli myös runsaasti sangen erikoisia orkideoita, mm. Coryanthes macrantha, jota näkee todella harvoin. Keväällä 2015 Lontoon näyttely on huomattavasti suurempi, silloin järjestäjänä on myös European Orchid Council EOC.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Orkidealehti 5/2013”