Ale!

Orkidealehti 5/2014

2,00 1,00

Irtonumero tulossa myyntiin 2015 alussa

Varasto loppu

Kuvaus

ORKIDEALEHTI

5/2014

Orkidea kasvaa monin tavoin

Kun edellistä lehteä oman maamme orkideoista kerättiin kuin kukkakimppua kesämökin kuistille, on tätä numeroa koottu kuin tilkkutäkkiä kammarin sängylle. Isoimmassa keskitilkussa kerrataan vuosien kuluessa testatut kasvatusohjeet, sen ympärille asettuvat taimikasvatus ja kukittaminen sekä erilaiset orkideoiden kasvatuksessa esiin tulevat kysymykset.

Vinkit erilaisten orkideoiden kasvattamisesta pitää punnita ja miettiä, olisiko niillä käyttöä omissa oloissa.

Vihreitä mustekaloja pöydällä

Timo Reenpään matka vandojen maailmaan alkoi paketista, josta näkyi vandojen juuria. Hänen haaveenaan on saada kasvatettua vandoja pikkutaimista täysikokoisiksi, eikä vain kukintaikäisiksi.

Seitsemän orkideankasvatuksen karikkoa

Orkideoiden perusvaatimukset ovat vuodesta toiseen samanlaiset: tarvitaan lajille sopiva kasvualusta oikeankokoisessa ruukussa, sopivasti kastelua, lannoitusta, ilmankosteutta ja valaistusta. Helppoahan se on! Mutta käytännössä varsinkaan aloittelija ei tiedä, mikä on kulloinkin oikein. Kunniapuheenjohtajamme Kari Pohjakallio kertaa orkideojen kasvatuksen peruskysymyksiä.

Rahkasammal on kasvattajan kaveri

Maija Nieminen kasvattaa rahkasammaleessa niin pullotaimia kuin isompiakin juurensa menettäneitä orkideoita. Sammal on apuna myös palikkakasvien kasvatuksessa.

Cattleya aclandiae siirtyy palikalle

Eräät katleijat viihtyvät paremmin palikalla kuin ruukussa. Juha Räty kertoo miten siirto tapahtuu.

Puikkokämmeköistä himalajan rinteiltä

Puikkokämmekät vaativat selkeät vuodenajat, jotta ne kukkivat komeasti. Erityisen tarkkoja vuodenaikojen vaihtelusta ovat pitkäpuikkoiset lajit, jotka pudottavat lehtensä ennen kukintaa. Kevään koittaessa kukat ryöpsähtävät kuolleilta näyttäneisiin versoihin. Seppo Janhonen kertoo viherhuoneensa kaunottarista, joista osa kasvaa putkiloissa juuret ylöspäin.

Punapunkit sikiävät helteellä

10 punapunkkia toukokuussa = 1000 kesäkuussa = 100 000 heinäkuussa

Punapunkit (flat mites, false spider mites, red spider mites) ovat tropiikin eläimiä, jotka lisääntyvät kiihtyvällä vauhdilla lämpötilan noustessa. Siksi ne ovat useimmiten lasikkojen vitsaus.

Etelä-Afrikasta kotoisin olevat disat

Viihtyvät Ruissalossa. Toivotaan, että ensi touko-kesäkuussa kukinta on runsasta, jolloin niitä kannattaa lähteä katsomaan.

Chiang Main laaksossa ja thaimaan huipulla

Thaimaa ei päästä orkideaharrastajaa otteestaan helposti: kun siellä kerran käy, haluaa nähdä lisää ja palata paikoille, joissa orkideat kukoistavat. Juha Lindahl on jälleen matkalla vandojen ihannekasvatuspaikkaan.

Muita aiheita

Mitä tapahtuu, kun tilatut orkideat viipyvät postissa yli kuukauden?

Entä kun vähällä ravinteella ollut saa Rain Mix –ravinnetta?

Musta orkidea Coelogyne pandurata järjesti Erkki Kankaanmäelle mieliinpainuvan kukinnan.

Upeita orkideoita Lontoon keväässä 2015: Euroopan 17. orkideanäyttely ja konferenssi eoclondon2015.org.uk

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Orkidealehti 5/2014”