Orkidealehti 5/2017

tuotetunnus (SKU) ol5.17 Osasto:

Uusi liuskakämmekkäesiintymä Kaakkois-Suomessa

Aiemmin leveälehtikämmekkänä tunnettu baltiantoukokämmekkä nousi otsikoihin kymmenen vuotta sitten, jolloin maamme ainoa tunnettu yksilö varastettiin Dragsfjärdin Morgonlandetsaaren Natura 2000 – alueelta.

Se oli tunnistettu 1985 ja saanut kasvaa rauhassa yli kaksikymmentä vuotta. Itä-Uudeltamaalta tunnistettiin 2009 pieni, vakiintunut, jo 1982 löydetty esiintymä.

Eräs kasviharrastaja kuvasi 28.6.17 kämmekän, jota ei tunnistanut. Hän laittoi kuvan erääseen facebook-ryhmään. Monen vaiheen kautta asiaa alkoi tutkia Mikael Lindholm, joka lähetti myös Jouni Seppäselle kyseisen kuvan.

”Kasvi näytti baltiantoukokämmekältä. Paikkakunta oli tiedossa, mutta muut ohjeet eivät olleet tarkkoja. Päätimme kuitenkin lähteä Kaakkois-Suomeen 6.7.17: neulan etsiminen heinäsuovasta on meille tuttua ja innostavaa puuhaa. Automatkan aikana Mikael sai yhteyden kuvaajaan ja häneltä tarkemman tiedon kasvupaikasta, jonne ajoimme. Mikael nousi autosta kameroineen ja kurkisti läheisen pensaikon toiselle puolelle. Ja siellä kämmekät olivat! Kun alkuperäinen kuvaaja tuli paikalle, selvisi, ettei tämä ollutkaan aivan sama paikka, jossa hän oli kasvin havainnut. Loistavaa, alueella oli siis toinenkin esiintymä! Mikael Lindholm ilmoitti löydöstä ELY-keskukseen seuraavana päivänä 7.7.17. Jouni Seppänen

Tikankonttiristeymät valtaavat kukkapenkkejä

ja mikäs siinä, aika helppoja ja hauskojahan ne ovatkin, toteaa Arno Kasvi kauniina alkukesän päivänä Ruissalossa.

Oikealla paikalla ja sopivassa maaperässä tikankonttiristeymät kasvavat huolettomasti ja tuuheutuvat joka kesä. Metsien kasveina ne eivät kestä suoraa paahdetta, mutta valoa ne kuitenkin tarvitsevat. Risteymät talvehtivat hyvin, varsinkin lumipeitteen alla. Mutta jos aikaisin keväällä kasvun alettua tulee hallaöitä, maasta nousseet versot pitää suojata.

Maaperän tulee olla tuore: kuivuus on pahasta, mutta eivät juuret kestä ihan vedessä seisomistakaan. Alkukevät on ravinteiden antamisen aikaa: paitsi kesän kasvuun, ne vaikuttavat seuraavan vuoden kukintaan, sillä kukinta-aihe valmistuu jo kesällä.

Vuosikymmenen VINKIT

Viinaa ja rahkasammalta

Giniä, pirtua, sinolia vai koskenkorvaa?

Alkoholin käytöstä muodostui vuosikymmenen keskustelunaihe. Alkoholia alettiin lisätä suihkutusveteen tai orkideoiden upotusveteen. Jo pieninä määrinä sen todettiin edistävän kasvua ja kukintaa. Myös muut kuin orkideankasvattajat innostuivat asiasta: mm. Kekkilä toi markkinoille ”hiililannoitteen” kasvihuoneviljelyä varten. Nimestään huolimatta se ei koostunut hiilestä, vaan alkoholin todettiin edistävän kasvua ja kukintaa.

SISÄLLYS

Heinäkuun orkidea: Neidonkenkä Calypso bulbosa

Orkideoita ja omenankukkia

Puheenjohtajan palsta