Orkidealehti 6/2013

2,00

Orkidealehti 6/2013

Varasto loppu

Kuvaus

ORKIDEALEHTI 6-2013

40 sivua

Vuoden viimeisen lehden kannessa on harvinainen Disa ferruginea, jota on turha haaveilla omalle ikkunalle. Disat, kuten useat muutkin maaorkideat, eivät hevillä taivu harrastajan odotusten mukaan – villeinä ja vapaina ne ovat kehittäneet omat selviytymiskeinonsa monimuotoisessa luonnossa.

Disa-suvun asiantuntija Hildegard Crous kertoo Etelä-Afrikan disoista ja Taneli Haro retkestään disojen kasvupaikoille sekä yrityksistään kasvattaa disoja kotonaan. Ruissalon kasvitieteellisessä kukkivat ensimmäiset pullotaimet 16.05.13 Simo Laineen tarkan huolenpidon alaisina.

Lokakuun orkidea

Macradenia multiflora on kasvatuksessa harvinainen, sitä on kuitenkin silloin tällöin saatavilla. Laji kasvaa Brasiliassa ja Paraguayssa virtaavien jokien ylle kaartuvissa puissa ja sen kukintovarteen avautuu nelisenkymmentä öisin miedosti tuoksuvaa kukkaa.

 

Minunpa isällä on ornitorynchum

Joensuun Botania on Kimmo Räsäsen perheelle tuttu paikka: Otso oli puolitoistavuotias, kun he alkoivat käydä katselemassa perhosia ja bongaamassa erilaisia hedelmiä. Otso on ollut aivan pienestä mukana myös isän orkideoiden hoitamisessa. Kun hän kertoi päiväkodin hoitajille, että isällä on ”ornitorynkhum”, hoitajat olettivat sen olevan jokin jännä dinosaurus, eivätkä millään uskoneet sitä orkideaksi. Mutta oikeassa Otso oli: isällä oli Oncidium ornithorhynchum, joka vieläpä tuoksui!

– Orkideat saavat kesällä kaiken mahdollisen valon. Vain näin useat katleijat virittyvät kukkaan, Kimmo toteaa esitellessään avaran pihan laakealla kivellä punertavan värin saanutta Laelia ancepsia.

Sammakoita, liskoja ja orkideoita

– Olemme useana vuonna kartoittaneet sammakoiden ja liskojen esiintymistä Etelä-Afrikan KwaZulu-Natalin provinssissa. Myös alueen orkideat on otettu mukaan hankkeeseen, josta on kehittynyt kansainvälinen tutkimus- ja suojeluprojekti, Korkeasaaren Timo Paasikunnas kertoi lokakuun kuukausikokouksessa.

Orkideat – sateenkaaren värejä ja petkutuksen lumoa

Biologi, kasvitieteilijä ja orkideavalokuvaaja Janne Ahon 14 vuoden suurtyö on julkaistu ainutlaatuisena kuva- ja tietoteoksena. Aholla on hyvin henkilökohtainen suhde teoksen orkideoihin: hän on hoitanut ja kuvannut mallejaan Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa. Hän on ottanut kaikki kuvat luonnonvalossa, mikä antaa valokuville kirkkautta ja ilmavuutta. Tämäntasoisia huikean kauniita kuvia orkideoista on harvoin mahdollisuus nähdä.

Patagonian mosaiikkiorkidea hätkähdyttää

Valokuvaajat Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen kuvasivat kuukauden mittaisella matkallaan Etelä-Amerikan Patagoniassa lähes kaikki siellä silloin kukkivat lajit, joukossa jännittävä Chloraea magellanica, jota kutsutaan posliiniorkideaksi.

Musta orkidea – matka ilmastomuutoksen maailmaan

– Lähdin etsimään mustaa orkideaa, koska halusin kirjoittaa kirjan ympäristön tuhoutumisesta.

Matkan varrella oivalsin, etten etsinyt orkideaa vaan ihmisiä. Löysin urhean rouva Asihin, joka suojelee luonnonorkideoita pienessä puutarhassaan keskellä ekokatastrofin runtelemaa Borneota, Elina Grundström kertoo. Näennäisen kepeästi kirjoitettu kirja alkaa Orkideayhdistyksen kokouksesta ja vie lukijansa Borneon suosademetsiin isojen kysymysten äärelle.

Helsinki Show 25.–27.10.2013

Upea näyttelymme oli saanut arvoisensa puitteet autonomian ajalla tyttöjen opinahjoksi rakennetun koulun tiloissa. Kuvakooste.

Marraskuun orkidea

Bulbophyllum roxburghii

Bulbophyllumit ovat epifyyttejä, joten niiden juuret eivät kestä seisovaa märkyyttä. Intian pyhän Ganges-virran suistosta löytynyt B. roxburghii on kuitenkin kasvatuksessa helpohko, tuoksukin tuo mieleen sienimetsän.

Joulukuun orkidea

Liparis nutans on vaivaton maaorkidea, jonka kukat piristävät syksyn harmautta.

Kuukauden orkideat ovat luettavissa myös nettisivujen lokerosta ORKIDEAIKKUNA.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Orkidealehti 6/2013”