Orkidealehti 6/2017

5,00

Varasto loppu

Kuvaus

PERINTEITÄ JA EKSOOTTISIA KASVEJA

Perinneorkideoistamme syksyisin kukkiva Rossioglossum grande liittyy joulun odotukseen: sen kukan keskustassa voi nähdä joulun ihmeen, kapaloidun vauvan. Aikoinaan granden kukinta oli ”tapaus”, jota tulivat ihmettelemään niin tutut kuin tuntemattomatkin. Nykyisissä mukavissa asunnoissamme granden kasvattaminen on vaikeaa, sillä vuoristojen kasvina se edellyttäisi kymmentäkin astetta viileämpiä oloja.

 

Fagervik ja unelma puutarhasta

Vuonna 1723 ruotsalaisveljekset Johan Wilhelm ja Michael Hising ostivat ruukin tärkeine ruukinoikeuksineen, ja Michael muutti Suomeen. Alkoi valtava ruukin jälleenrakentaminen. Michaelin aikana rakennettiin hirsinen, punaiseksi maalattu päärakennus, ja puutarhaan istutettiin kirsikka-, kriikuna- ja omenapuita.

Vaikka Fagervikin tilalla oli kuusi vanhaa kasvihuonetta, Fridolf Hisinger (1803–83) alkoi itse suunnitella ja piirtää uutta talvipuutarhaa, orangeriaa, jossa eksoottiset kasvit viihtyisivät ja joka samalla palvelisi herrasväen oleskelu- ja seurustelutilana. Uusi puutarhan ylpeys, valkoinen orangeria, valmistui kesäksi 1844. Orangerian kolme seinää on rakennettu tiilestä, katto ja etuseinä ikkunalaseista. Eturuudut olivat avattavissa tuuletusta varten. Talvisin tiilinen lämpökanava lattian alla piti kasvihuoneen sopivan lämpöisenä. Vastuu ison uunin lämmittämisestä aamuin ja illoin oli kahdella puutarharengillä.

Valkoiseen orangeriaan sijoitettiin orkideat, kameliat, sitruspuut ja ananakset. Orkideoiden kasvattaminen oli vielä harvinaista Euroopassa, vasta 1880- ja 90-luvuilla muoti-ilmiö alkoi lähinnä Englannissa ja Belgiassa. Fagervik on ensimmäinen tila Suomessa, jossa näitä vaativia kasveja kasvatettiin jo 1840-luvulla.

Vuodelta 1872 on säilynyt puutarhuri Johan Nymanin laatima luettelo kasvikokoelmasta. Fagervikissä oli silloin 45 orkidealajia, mm. suvuista Lycaste, Brassia, Dendrobium, Oncidium, Acropera eli nykyinen Gongora, Cymbidium ja Zygopelatum. Katleijoita ei ole yhtään, yksi Odontoglossum mainitaan. Luettelossa oli yhteensä tuhat kasvilajia ja lajiketta. Uutuuksia hankittiin vuosittain lisää etenkin Ranskasta ja Belgiasta. Puutarhurit olivat yleensä saksalaisia.

Koti- ja ulkomaisia kasvitieteilijöitä ja harrastajia oli usein vieraina, ja heille lahjoitettiin monesti kasviharvinaisuuksia. Myös Helsingin yliopiston kasvitieteellinen puutarha on saanut Fagervikin kartanolta monta arvokasta lahjoitusta, mm. orkideoita.

Muita aiheita

50–vuotias Orkidealehti

Orkideaelämykset eivat haalistu/Liisa Virangon haastattelu

Keitä me olemme

Lehden vuosikerrat 2008–2017 KATSAUS

Orkidealasikon historiaa ja erilaisia lasikkoratkaisuja

Orkideat pakkasen kourissa

Vesissä on eroja

Vuosikymmenen kannet

 

Lokakuun orkidea: Tiikerikämmekkä Rossioglossum grande

Marraskuun orkidea: Dendrobium delacourii

Joulukuun orkidea: Dendrobium ceraula

Kirjoja ja muuta kiinnostavaa