Kuvaus
ORKIDEALEHTI 3–4 / 2013
60 sivua
Kun ikkunalla tai lasikossa alkaa olla tungosta, tulee hankintoja miettiä tarkasti. Mutta kuinka ollakaan – aina on tilaa vielä yhdelle. Tässä teemanumerossa esittelemme koko joukon ihania vaihtoehtoja!
Toukokuun orkidea
Filippiinien Luzonin saarelta kotoisin oleva Parapteroceras quisumbingii on mukava tuttavuus niin lasikossa kuin ikkunallakin.
Miniorkideat valloittivat sydämen
Unkarilaisen Mihály Visnyein suosikkiorkideat olivat aluksi värikkäitä ja suurikukkaisia, sitten hän kiinnostui voimakkaasti tuoksuvista. Nykyään hän toivoo, että orkidea on pieni mutta kaunis. Hänen kasvihuoneissaan kukoistaa noin 1300 hyvinhoidettua orkideaa. Kokoelmassa on monta harvinaista ja vaikeana pidettyä lajia.
Pieni katastrofini sai ajattelemaan
– Suoneidonvaippa terrorisoi kalkkivaatimuksillaan melkein koko suotani. Keväällä huomasin, että sen ympäristöstä oli vihreä rahkasammal ja muu suokasvillisuus kuollut. Tämä on vähän kuin Talvivaara minikoossa: valumavedet muuttavat kasvien ja eläinten elinympäristöä, monet lajit häviävät lopullisesti, toteaa Mirja Vuorisalo.
Maurin orkideat kukkivat Joensuun Botanialla
Lastenkirurgian erikoislääkäri Mauri Koskela sai Vietnamin pakolaisleirillä 1973–1974 työskenneltyään Saigonin kiinalaiskaupunginosan johtajalta lähtiäislahjaksi valtavan korillisen orkideoita. Kokoelma siirtyi Botanialle 2009. Puutarhuri Sari Meriläinen kutsuu katsomaan niitä, myös Botanian vanilja valmistautuu kukkimaan.
Orkideamme tarvitsevat suojelua
Vähintään 160 neidonkenkää (Calypso bulbosa) ja 2000 lehtotikankonttia (Cypripedium calceolus) on tuhottu Malminetsintäyhtiö Mawsonin ilman asianmukaisia lupia “jokamiehen oikeuksin toteutetuissa vähäisissä etsintätöissä” Ylitornion Rompaiden alueella. Yhtiön valtausalueeseen sisältyy 256 hehtaaria Natura-aluetta. Eikö Natura 2000 suojelekaan luontoamme?
Lapin Ely-keskuksen tiedote kuvineen: www.ely-keskus.fi => Lapin Ely-keskus => tiedotteet
Tunne vihollisesi 2: Kilpikirvat
Kilpikirvojen laajasta heimosta orkideoita yleisimmin vaivaavat nappikilpikirvat voi torjua helposti. Sen sijaan Boisduval-suvun kilpikirvat ovat varsinaisia pahiksia, jotka vioittavat kasvia
nopeasti.
Aina on tilaa vielä yhdelle perhoselle
Perhosorkideoissa on mistä valita, niin lasikkoon kuin ikkunallekin: suvussa on yli 60 luonnonlajia ja tuhansittain risteymiä. Pienellä vaivannäöllä kukoistavat myös pienet ja viehättävät Phalaenopsis-suvun lajit. Kesäkuun orkideana esitellään Phalaenopsis wilsonii, joka selviää kuivasta kaudesta pudottamalla lehtensä ja yhteyttämällä juuriensa avulla.
Aina on tilaa vielä yhdelle venuksenkengälle
Tilavankin ikkunalaudan voisi täyttää pelkästään venuksenkengillä – Paphiopedilum-suvun lähes sadasta lajista noin kaksi kolmasosaa mahtuu hyvinkin pieneen tilaan. Myös uusia pieniä risteymiä on tullut markkinoille runsaasti.
Aina on tilaa vielä yhdelle
EU:n orkideatarhat ovat tuoneet markkinoille toinen toistaan jännittävimpiä pieniä orkideoita – niin luonnonlajeja kuin risteymiäkin. Osa sopeutuu oloihimme, osa riutuu vähitellen pois.
Dracula vampira on hauska hirviö
Sirkka Talvimo kertoo, kuinka hirviö kesytetään.
Maquipucuna tarjoaa orkideoiden ilotulituksen
Ecuadorin Quiton lähellä oleva Maquipucuna kuuluu 1500 kilometriä pitkään Etelä-Amerikan rannikon hotspot-alueeseen. Jyri Juurikkala vieraili tällä yksityisen säätiön omistamalla suojelualueella tähyillen orkideoita.
Heinäkuun orkidea
Trichocentrum nanumia voi kasvattaa joko lasikossa tai ikkunalaudalla.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.