Orkidealehti 4-5/2015 – Teema: perhosorkideat

6,00

Quick Checkout
Tuotetunnus (SKU): ol.4-5.2015 Osasto:

Kuvaus

ORKIDEALEHTI 4–5/2015

60 s.

TEEMA: PERHOSORKIDEAT Phalaenopsis

Anna perhosorkidean lumota!

Monen orkideaharrastus on alkanut perhosorkideasta, eksoottisesta kaunottaresta, joka on kukkinut ikkunalaudalla upeasti ja pitkään. Rakkaus on välillä hiipunut, kun perhosorkideasta on tullut markettien tusinatuote.

Tässä numerossa esittelemme Phalaenopsis-suvun kaikki luonnonlajit ja monta risteymää – ainakin sata syytä rakastua perhosorkideoihin uudestaan. Varsinkin primääriristeymiin kannattaa hurahtaa: kahden luonnonlajin liitossa liiat särmät ovat hioutuneet. Ja vaikka haasteita riittää, risteymät palkitsevat intensiivisen värisillä ja tyylikkäillä kukilla, jotka saattavat jopa tuoksua!

Phalaenopsis-suvun lajeja on nykytiedon mukaan 71, lisäksi kuusi luonnon omaa risteymää. Kaupoissa tavallisesti myytävät perhosorkideat ovat monen polven risteymiä, joissa saattaa olla kymmenenkin eri luonnonlajin geenejä. Siksi ne sopeutuvat ikkunalaudoilla kasvatettaviksi ja kukinta kestää pitkään.

Perhosorkidean rakenne

selventää asioita, jotka auttavat ymmärtämään miten perhosorkidea poikkeaa muista kotimme kasveista.

Luonnonlajeista kerrotaan kasvutapa, koko ja ulkonäkö, kasvualue, korkeus merenpinnasta, kasvuolot ja kukinta-aika luonnossa.

Vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin -osiossa on runsaasti kasvatusvinkkejä.

Kuukauden orkideana esitellään kolme hyvin erilaista perhosorkideaa: luonnonlaji Phalaenopsis bellina, P. pulcherriman vaikutus risteymiin sekä geenimutaation muokkaama P. Joy Fairy Tale.

MUU SISÄLTÖ

Kesää 2015

Vaikka haluaisimmekin viettää pitkän kuuman kesän, on luonto ollut tähän ”suomalaiseen säähän”  tyytyväinen ja kiittänyt runsaalla kasvulla ja kukinnalla. Harvoin on nähty niin upeita kämmekkäkasvustoja kuin tänä kesänä! Lisää kuvia kevään numeroissa.

Puheenjohtajalta

Näyttelyn valmistelut ovat menneillään ja G18-sali tulee täyttymään hienoista orkideoista ja upeista asetelmista. Toivomme, että jäsenet tuovat jälleen rohkeasti omia orkideoitaan näyttelyyn.

Näyttely on suuri yhteinen hanke, siihen tarvitaan kaikkien panosta. Suunnitteluun ja valmisteluun voi osallistua sähköpostin välityksellä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat. Nettisivuilta löytyy ilmoittautumislinkki ja hallituksen jäseniin voi ottaa myös suoraan yhteyttä muutenkin.

Tehdään näyttelystä jälleen eksoottinen ja elämyksellinen!

Vuoristometsiä ja ikiaikaista sademetsää

ORKIDEOITA ETSIMÄSSÄ SRI LANKASSA

Matti Niissalo

Sri Lanka yhdessä Etelä-Intian Länsi-Ghatien kanssa kuuluu maailman tärkeimpiin luonnon monimuotoisuuden keskuksiin.  Saarella kasvavat orkideat ovat pääosin kaakkoisaasialaista alkuperää, lisäksi Himalajan lajistoa on jonkin verran. Erikoisinta on, että saarella kasvaa myös afrikkalaisten Aerangis-, Angraecum-, Disperis- ja Satyrium-sukujen orkideoita sekä muita Afrikasta kotoisin olevia kasveja. Ne ovat levittäytyneet näin kauaksi koilliseen ilmeisesti Intian valtameren saaria pitkin.

Sri Lankan orkidealajien lukumäärä on 187, joten saari ei voi kilpailla Kaakkois-Aasian lajikirjon kanssa, mutta lyhyelläkin vierailulla voi saarella nähdä niistä useita.

Sri Lanka ei ole vieläkään helppo kohde luontomatkaajalle, mutta se on ehdottomasti pienen vaivan arvoinen. Orkideoiden lisäksi saaren savannit, temppelit ja rannat sukelluspaikkoineen tarjoavat luontoloman, jonka kaltaista ei löydy mistään muualta yhtä pieneltä alueelta.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Orkidealehti 4-5/2015 – Teema: perhosorkideat”